Hlavní obsah

Zvýší Slavia, Sparta i Baník v Poháru UEFA mimo své prestiže i koeficient?

PRAHA

Prestiž, peníze a nadějný výsledek do odvety. To není vše, oč budou Slavia, Sparta i Baník Ostrava ve čtvrtek v prvním kole Poháru UEFA bojovat. V neposlední řadě se úspěchy českých klubů v evropských soutěžích odrážejí na národním koeficientu. Nutno dodat, že po posledních výkonech českých zástupců v Evropě to jde s koeficientem z kopce.

Článek

Doby, kdy české kluby sklízely úspěchy v evropských pohárech a posilovaly národní koeficient, jsou pryč. Naposledy to byla sezóna 2004/05, ve které se vítěz české ligy automaticky probojoval do hlavní fáze Ligy mistrů. Bez nutnosti bojů v předkolech tehdy do rozpočtu Sparty připlulo zhruba sto miliónů jen za účast v nejprestižnější klubové soutěži světa.

V nynějším ročníku Poháru UEFA se samozřejmě zvyšují šance na posílení národního koeficientu v případě, kdy by všechny tři kluby prošly přes první kolo. Dostaly by se tak do základních skupin, v nichž by je čekaly čtyři utkání, v případě postupu navíc vyřazovací boje.

Podle papírových předpokladů má největší šance k postupu do základních skupin z trojice českých zástupců Slavia, jež ve čtvrtek hostí rumunský Vaslui. Dosavadní výsledky Steauy a Kluže na evropské scéně ovšem potvrzují, že není radno rumunské celky podceňovat. „O soupeři jsme získali dostatek informací nejenom z rumunské ligy, ale i z pohárových vystoupení. Mají řadu kvalitních fotbalistů z různých zemí, nesmíme nic podcenit,“ je si vědom před vzájemným čtvrtečním střetnutím kouč sešívaných Karel Jarolím.

S těžkou situací se budou muset popasovat také letenští fotbalisté, kteří nastoupí na horké půdě chorvatského Dinama Záhřeb. Mistři tamější ligy takřka nemají v domácí soutěži konkurenci. „Proti soupeři jsme nachystali různé varianty sestavy. Nedělní ligová výhra nám navíc dodala sebevědomí, průběh přípravy zaměřený v posledních dnech už vyloženě na duel s Dinamem také,“ uklidňoval sparťanské fanoušky trenér Vítězslav Lavička, jenž mimo Bergera, Holendy, Kučery a Kušníra, nemůže počítat anii s vykartovaným Kladrubským.

To Baník Ostrava vyzve podle tradice a jména nejzvučnějšího soupeře. V cestě do hlavní fáze Poháru UEFA se svěřencům Karla Večeři postaví slavný Spartak Moskva s Čechy Radoslavem Kováčem a Martinem Jiránkem. „Musíme hrát co nejzodpovědněji, nejbojovněji, bez chyb a pokusit se o takový výsledek, aby odveta v Moskvě byla zajímavá,“ má jasno před čtvrtečním střetnutím kouč Večeřa.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články