Hlavní obsah

Sparťan Kušnír: Nechceme hrát jen ligu a domácí pohár

PRAHA

Ještě v minulé sezóně bylo náplní jeho práce vybojovat záchranu mezi elitními kluby české fotbalové scény. V létě však Ondřej Kušnír přestoupil z Viktorie Žižkov do Sparty Praha a jeho pozice se radikálně změnila. V letenském klubu se rve o vítězství, která mají nejslavnějšímu týmu české historie vrátit titul a na evropské scéně napravit renomé pošramocené nezdary posledních sezón.

Článek

„Hrát jen ligu a domácí pohár by pro Spartu bylo málo,“ uvědomuje si čtyřiadvacetiletý záložník před večerní odvetou 1. kola Poháru UEFA s Dinamem Záhřeb. V Chorvatsku při bezgólové remíze před čtrnácti dny hrát nemohl. Byl v trestu po dvou žlutých kartách.

„Dobře si význam zápasu uvědomuji. Je mi jasné stejně jako všem klukům v kabině, že setrvání v Poháru UEFA je pro klub absolutní prioritou,“ vypráví Kušnír.

Tlak a očekávání ho neděsí

Jak snáší tlak, který obnáší působení v klubu s ambicemi v porovnání se Žižkovem nesrovnatelnými?

„Je jasné, že tlak je ve Spartě mnohem větší než kdekoliv jinde. Očekávání jsou obrovská. Je prostě nemožné v jakémkoliv směru srovnávat můj současný klub se Žižkovem. Tady je vítězství v lize povinností a přezimování v evropských pohárech cílem vyřčeným bez přehánění,“ přemítá Kušnír.

Není jisté, zda dostane příležitost od začátku zápasu. Pokud ano, kolena se mu nerozklepou. „Už jsem do stejně důležitých zápasů nastoupil,“ připomíná, že od začátku působení na Letné se těší důvěře trenéra Lavičky. Vždyť premiéru v letenském dresu absolvoval v Tiraspolu v druhém předkole ligy mistrů, kde odehrál 77 minut. Následně si připsal celé odvetné utkání a přes hodinu odehrál shodně v zápasech s Panathinaikosem Atény v boji o milióny nachystané za účast v hlavní soutěži Ligy mistrů. Ta Spartě utekla, Kušnír však na tyto duely nezapomene. „Byly to velké zápasy, rovněž hodně důležité, které mi hodně daly. Vždyť šlo prakticky o Ligu mistrů.“

Jenže narozdíl od doby před pár týdny se Sparta momentálně trápí. Už není první v tabulce. Už 367 minut nevstřelila gól. A po prohře v Liberci čelila i útoku vlastních fanoušků. „Zažil jsem podobnou situaci i na Žižkově. Tam jsme jednou byli osm utkání bez vítězství a krize to byla sakra velká. Ale i tehdy jsme se dokázali ze dna odrazit a z nejhoršího se vyhrabat,“ hledá paralelu ve vzpomínkách na minulé angažmá.

Klíčem bude čisté konto

Kušnír nastoupil za Spartu v pěti ligových zápasech z osmi, přičemž dvakrát byl v základní sestavě. Naposledy právě v pondělí v Liberci. „Tenhle nevydařený zápas jsme hodili za hlavu. Vůbec se tím nezaobíráme v návaznosti na souboj se Záhřebem. Bylo by špatné, abychom se nechali nezdarem na domácí scéně ovlivnit. Vůbec si nepřipouštíme, že bychom nepostoupili,“ prohlašuje Kušnír.

Co ho vede k tak nezměrnému optimismu? „V tréninku hodně pilujeme finální fázi, která je naším největším problémem. Někdy nám možná chybí lepší finální přihrávka, ale šance si v zápasech vytváříme. Na tréninku je proměňujeme, tudíž věřím, že smůlu prolomíme i v zápase,“ říká Kušnír a velmi dobře si přitom uvědomuje, že bezbranková remíza z prvního zápasu je hodně ošidná.

„Nikdo neříká, že nás čeká jednoduchý zápas. Půjde o složitý boj, protože výsledek prvního zápasu je při pohárové matematice velmi zrádný. Ale já věřím, že udržíme čisté konto, což bude klíčové, protože gól už prostě vstřelit musíme,“ burcuje sebe i spoluhráče rychlonohý záložník před dnešní odvetou s Dinamem Záhřeb, v níž Spart musí k postupu vyhrát či po bezbrankové remíze vybojovat postup v penaltové loterii.

Reklama

Související témata: