Hlavní obsah

Berme zápas s Janovem jako velkou výzvu, nabádá trenér Jarolím své hráče

PRAHA

Iluze si slávisté nedělají, přesto věří, že jsou schopni FC Janov vzdorovat. „Berme zápas jako velkou výzvu,“ nabádal své svěřence trenér Karel Jarolím před odletem do Itálie k zahajovacímu duelu základní skupiny Evropské ligy, v němž Pražané ve čtvrtek od 19 hodin narazí na vedoucí tým Serie A. Na vlastní oči Jarolím viděl, co současný Janov dokáže a proč vede po třech kolech italskou ligu.

Foto: Italo Banchero, ČTK/AP

Fotbalista FC Janov Giandomenico Mesto (druhý zprava) oslavuje se spoluhráči gól v utkání proti Neapoli.

Článek

I v deseti se „rossoblu“ v duelu s Neapolí zvedli, smazali soupeřovo vedení a nakonec zápas otočili.

Jarolím: I v deseti to Janovu šlo

„Zlom přinesla penalta v nastaveném čase první půle a vyloučení Campagnora z Neapole. Poměr sil se na hřišti vyrovnal a hra deseti proti deseti daleko víc vyhovovala Janovu,“ glosoval nedělní přestřelku kouč Pražanů.

„Jakmile přidali domácí po přestávce druhou branku, ovládli hru a utkání režírovali podle svých představ a potřeb,“ dodával po návratu ze špionážní mise.

Janov zažívá euforii, kouč ji krotí

Přístavní Janov prožívá v úvodu nové sezóny obrovskou euforii. Rossoblu, jak se klubu, v němž v polovině devadesátých let působil  a gól za gólem střílel český  „Bomber“ Tomáš Skuhravý,  vedou po 32 letech zase tabulku, jejich městský konkurent Sampdoria je třetí.

„Opatrně, jsme teprve na začátku, soutěž je ještě dlouhá. Ale zdravá rivalita se Sampdorií nám každopádně pomáhá,“ krotí přespřílišný optimismus jedenapadesátiletý Gian Piero Gasperini, který pozvedl kdysi tak slavný a úspěšný klub k nové slávě.

Hodně vybledlé vzpomínky

Vždyť poslední velké úspěchy FC Janov se datují do dob, kdy jeho dres oblékal právě Skuhravý, neboť v roce 1992 se mužstvo červenomodrých probojovalo do semifinále Poháru UEFA, svých devět mistrovských titulů získalo před první světovou válkou a hned po ní.

V uplynulém ročníku italské Serie A ovšem skončil Gasperini s FC Janov pátý jen o skóre za Fiorentinou, takže mu účast v Lize mistrů unikla opravdu o vlas, letos se s ním vydal na triumfální pochod k vyšším příčkám. A přesto, že z loňského kádru odešli do milánského Interu dva báječní jihoameričtí fotbalisté Diego Milito a Thiago Motta, s nimiž byly loňské úspěchy FC Janov spojovány. „Přišel Argentinec Palacio, získali jsme i jeho zkušeného krajana Crespa a ti dva nám ohromně pomohou,“ byl přesvědčen kouč Gasperini už před sezónou a první zápasy nového ročníku mu dávají za pravdu.

Gasperini preferuje ofenzivu

Jarolím to dobře ví, i on si musel povšimnout, že FC Janov je svým herním projevem a ofenzivním laděním jiný, než převážná většina italských mužstev. Kouč Gasperini, který po hráčských štacích v Salernitaně, Pescaře a Palermu začal trenérskou kariéru u mládežnických výběru turínského Juventusu a do Janova přišel před třemi lety, totiž preferuje systém 3 - 4 - 3, pro který má v kádru vhodné typy hráčů a jenž přináší jeho mužstvu úspěchy.

„Nesmíme nechat soupeři prostor na křídlech, musíme se ho snažit eliminovat ve středu hřiště, kde je ohromně silný. Perfektně kombinuje, má obrovsky rychlý přechod do útoku, jeho hráči dovedou nebezpečně střílet ze středních vzdáleností. To vše se musíme snažit eliminovat. Pohybem, rychlostí, důrazem,“ ví Jarolím své před prvním zápasem základní skupiny  Evropské ligy.

Reklama

Související témata: