Hlavní obsah

Skalp Hiddinka už Chovanec získal, teď má zálusk i na „svůj“ Eindhoven

PRAHA

Pohárový los ho potěšil. Jednak proto, že složení skupiny K v Evropské lize nevypadá pro fotbalisty Sparty beznadějně. A samozřejmě i kvůli tomu, že Jozef Chovanec se jako trenér poprvé postaví proti Eindhovenu, tedy klubu, v němž ve letech 1989 - 1991 sám působil jako hráč. Rád by vedoucí tým nizozemské ligy porazil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Sparty Jozef Chovanec

Článek

Jako by si prvního soupeře v Evropské lize vylosoval sám. Na protivníka milejšího svému srdci by v osudí nenarazil. „Byl jsem samozřejmě rád. Jakmile nám vylosovali Eindhoven, vybavily se mi krásné vzpomínky,“ líčí Jozef Chovanec.

Letenský kouč povede Spartu proti klubu, v němž jako hráč na přelomu osmdesátých a devadesátých let působil. S PSV získal dva mistrovské tituly a dvě vítězství v Nizozemském poháru.

Do Eindhovenu přišel Chovanec jako náhrada za legendárního Ronalda Koemana, který přestoupil do FC Barcelona. „Měl jsem to hodně těžké. Nahradit Koemana je takřka nemožné. Ale na Eindhoven mám skvělé vzpomínky. Přišel jsem do klubu, který sezónu předtím vyhrál Pohár mistrů. Vstoupil jsem do perfektního zázemí a mezi výborné spoluhráče,“ vzpomíná Chovanec, který za úspěšný nizozemský klub odehrál 34 ligových utkání a dal čtyři góly.

Hiddink byl velký vzor

Jako kouč může dodnes čerpat ze zkušeností, které mu přineslo angažmá pod trenérským velikánem Guusem Hiddinkem. „Roky v Eindhovenu byly skvělé a od Hiddinka jsem se hodně naučil. Před osmi lety jsem ho pak jako trenér porazil. Já vedl českou reprezentaci, on Koreu. Holanďané dali světovému fotbalu skvělé hráče i výborné trenéry,“ oceňuje Chovanec.

V PSV pořád pracují lidé, kteří tam působili již v Chovancově éře. „V Praze se potkám s bývalým spoluhráčem, mistrem Evropy Berry van Aerlem. Dělá klubu skauta. Vyfotíme se spolu,“ plánoval si kouč den před zápasem.

Neměl to lehké, aby se v Eindhovenu prosadil. „Hrával jsem i na kraji obrany nebo v útoku, což nebyly moje posty, ale v takovém klubu si nevybíráte,“ usměje se trochu nostalgicky. U větrných mlýnů se líbilo i rodině. „Narodila se nám tam mladší dcera Nicola a stále tam máme známé, jen není čas na návštěvy...“

Eindhoven si podrobně zmapoval

Nizozemské angažmá Chovance nesmazatelně ovlivnilo. „Samozřejmě hodně a jen v tom pozitivním smyslu slova. Holandský fotbal se mi vždycky líbil a obdivoval jsem ho. Odnesl jsem si toho z tehdejšího angažmá hodně,“ opakuje.

Favoritovi skupiny nicméně hodlá premiéru v nové soutěži pořádně osladit. „Respektujeme sílu soupeře. Máme ho však dobře zmapovaného. Ode dne, kdy nám Eindhoven vylosovali, jsme měli pozorovatele na všech jeho zápasech.“

Cíl pro čtvrteční večer na Letné je tedy jasný. „Eindhoven chci porazit, stejně jako jsem před lety porazil Hiddinka,“ přeje si Chovanec. Utkání začne na Spartě ve 21.05, přímý přenos vysílá ČT4.

Reklama

Související témata: