Hlavní obsah

Ostudný pohárový čtvrtek zkomplikuje život i reprezentaci

PRAHA

Bitva o důstojné příčky a návrat ke dvěma týmům v kvalifikaci Ligy mistrů? Rychle zapomeňte a připravte se, že český klubový fotbal naopak čekají ještě horší časy! Ostudný pohárový čtvrtek, během něhož ve třetím předkole Evropské ligy vypadly Ostrava, Jablonec a Plzeň, byl jen dalším dílkem do mozaiky českého pohárového úpadku. A tím samozřejmě bude trpět i národní tým.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Kam jsme to dopracovali...? Zklamaní fotbalisté Baníku Ostrava po vyřazení s Mogilevem.

Článek

Ještě před pěti lety se Sparta díky národnímu koeficientu dostala do Ligy mistrů přímo, bez nutnosti hrát v předkolech. Ještě před rokem, dvěma usiloval český fotbal o patnáctou příčku evropského žebříčku, která jako poslední zaručuje start v kvalifikaci Ligy mistrů dvěma týmům dané země.

Pohárový pád je ovšem strmější a rychlejší, než si byl český fotbal ochoten přiznat. Sami protagonisté čtvrtečního fiaska však přiznávají - nestačíme už ani na evropský průměr, natož na opravdu špičkové kluby.

Realita je neúprosná, poháry zvládají jen pražská S. Nikdo jiný z tuzemského komparsu je podpořit nedokáže. A když se Slavia po 19 letech do Evropy neprobojovala, malér byl zaručen. Trojlístek, který ji měl alespoň částečně zastoupit, se představil v roli pohárových břídilů.

Výsledkem je, že na začátku srpna už má český fotbal jediného zástupce, Spartu. Češi jsou na 19. místě žebříčku, ale musejí počítat s dalším propadem. Třeba osmnáctí Rakušané pokračují s kompletním kvartetem, dvacátí Kypřané se třemi týmy. A jak ukázalo hanebné vystoupení Jablonce proti Apoelu Nikósie, ani na ně už čeští zástupci nestačí...

O pohárové břídily nebudou mít kvalitní kluby zájem

Reprezentační kouč Michal Bílek potřebuje, aby čas od času mohl sáhnout i do Gambrinus ligy. Po ostudě na turnaji v Emirátech však ve čtvrtek dostal další pádnou výstrahu, že na fotbalisty z tuzemských klubů spoléhat nemůže.

Hanebný čtvrtek navíc jen zapadá do začarovaného kruhu. Nestojí-li české týmy jako dodavatelé hráčů za nic, bylo by záhodno, aby legionáři nastupovali v co nejkvalitnějších klubech. Jenže jak se do nich mají čeští hráči dostat, když se v pohárovém měření s evropským průměrem prezentují jako učedníci...? Není náhodou, že zatímco ještě nedávno kopali třeba reprezentační stopeři ve Španělsku či Itálii, jejich současní nástupci působí v Turecku nebo druhé bundeslize.

Všechno souvisí se vším, a tak zbývá jen doufat, že alespoň občas překročí český fotbal svůj stín. Že se třeba Sparta po pěti letech přes Žilinu zase dostane do Ligy mistrů a nasbírá tam do zdecimovaného koeficientu pár bodíků, že národní tým ještě využije těch pár hvězd, co mu zbývají, a na EURO 2012 také postoupí.

Žádné fotbalové hody však v nejbližších letech nečekejte. Pohárové rozhodně ne.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.