Hlavní obsah

Hrajeme za celý český fotbal, připomíná sparťan Řepka před Palermem

PRAHA

Osmnáctkrát nastoupili fotbalisté Sparty v evropských pohárech proti italským klubům a pouze dva zápasy dokázali vyhrát. Tristní bilanci se pokusí vylepšit ve čtvrtečním duelu s Palermem, které bude od 19:00 na Letné jejich prvním soupeřem v Evropské lize. „Abychom Italy porazili, musí nám všechno fungovat na víc jak sto procent,“ říká Tomáš Řepka, stoper se zkušenostmi ze Serie A.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sparťan Tomáš Řepka v souboji s fotbalistou Kluže Neiem v loňském ročníku Evropské ligy.

Článek

Nebyla by to Sparta, kdyby se na zápas v evropských pohárech chystala kompletní... Pro vstupní duel základní skupiny Evropské ligy nemůže stále počítat s Matějovským, který naposledy stojí za vyloučení v Poznani, ani s Kuckou a Vachouškem, kteří se „vyžlutili“ v marném boji o Ligu mistrů v Žilině. Ze strategických plánů tak vypadli tři tvořiví záložníci.

„Jsme oslabení, to je jasné. Náhradní varianty však máme vyzkoušené. Ve skupině máme dva velké favority. Jedním je Palermo, s nímž začínáme, a druhým CSKA Moskva. Mým osobním přáním je, abychom tentokrát přežili v pohárech až do jara. Také proto bude vstupní zápas velmi důležitý,“ přemítá kouč Jozef Chovanec.

Letenští hrají o svůj úspěch, body i peníze, zároveň však kopou za celý český fotbal. „Sparta už zůstala v pohárech jediná, takže se to tak určitě dá brát. Český koeficient se zhoršuje a nikdo jiný než my už ho v této sezóně nevylepší,“ poukazuje obránce Tomáš Řepka.

Řízný stoper strávil důležitou část svojí kariéry ve Fiorentině, a tak se ani příliš nediví nelichotivé bilanci, kterou Sparta s italskými kluby má. Osmnáct zápasů v evropských pohárech, z toho jen dvě výhry a sedm remíz... „Abychom Italy porazili, musí nám všechno fungovat na víc jak sto procent. Palermo v mojí éře první ligu nehrálo, ale co vím, produkuje typický italský fotbal. Budeme mít co dělat, ale chceme vyhrát a bilanci aspoň trochu vylepšit,“ říká Řepka.

Za výhru ve skupině Evropské ligy dává UEFA prémii 3,5 miliónu korun, za remízu polovinu.

Palermo nepřijelo do Prahy v ideálním rozpoložení. Po víkendové porážce v Brescii má mužstvo v tabulce Serie A ze dvou zápasů jen jeden bod. Duel na Letné je tedy první příležitostí k nápravě...

"V Brescii jsme hodně chybovali, ale také jsem viděl řadu pozitivních věcí. Hrajeme teď každé tři dny, takže nějaké změny v sestavě udělám. Sparta je dobře formovaný soupeř, a tak se musíme hodně snažit, abychom v Praze vyhráli," konstatoval diplomaticky trenér Delio Rossi před večerním tréninkem v Generali Areně.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.