Hlavní obsah

Sparťan Řepka bude bránit sicilský klenot za miliardu

PALERMO

Hvězda, kterou teprve čeká výstup na absolutní vrchol. Záložník Palerma Javier Pastore je pro klub z pátého největšího italského města klenotem, jehož hodnota mnohokrát přesahuje roční rozpočet pražské Sparty. Fotbaloví fanoušci v Evropě se jméno jednadvacetiletého Argentince teprve učí, ale o jeho fotbalových schopnostech nikdo nemůže pochybovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jakub Podaný ze Sparty (vpravo) se pokouší zastavit Javiera Pastoreho z Palerma

Článek

Mladíček pocházející z Cordoby je i přes svůj věk už dva roky nepostradatelnou součástí sicilského klubu v italské lize. V probíhající sezóně je se sedmi zásahy dokonce nejlepším střelcem Palerma v Sérii A. Před pár dny se blýskl prvním hattrickem kariéry v souboji s Catanií!

„Cítím se v Palermu vážně skvěle. V italském fotbale jde moje kariéra správným směrem,“ prohlásil pro specializovaný magazín FourFourTwo Pastore, jenž se fotbalovým dovednostem učil v Talleres a později v Huracánu. Zejména pro své geniální přihrávky, nevyzpytatelný pohyb, rychlost a výběr místa byl už od dorosteneckých let o mílové kroky před svými vrstevníky.

„On je fenomenální. Má perfektní výběr místa. Disponuje instinktem, s kterým se prostě hráč musí narodit,“ rozplýval se samou chválou útočník Interu Milán Javier Zanetti, spoluhráč Pastoreho z reprezentace. Když Palermo tehdy ještě nepříliš známého Argentince v létě 2009 přivedlo, fanoušci mluvili jen o dalším borci z Jižní Ameriky. Jenže tehdejší trenér a bývalý slavný brankář Walter Zenga věděl, jaký poklad má v rukou. A byť argentinský mladíček čelil jisté nedůvěře od fanoušků, na konci sezóny už byl Pastore nepostradatelným mužem pátého týmu Série A.

Prodat? Jedině za 60 miliónů eur

Není divu, že po mladíkovi, jemuž stačil jediný přátelský zápas v reprezentaci, aby si zajistil důvěru slavného Maradony a posléze nastoupil ve třech zápasech mistrovství světa v JAR, lační mnohé velkokluby. V zástupu zájemců je Barcelona, Real Madrid, Inter Milán, Juventus Turín, FC Porto, Arsenal, Chelsea, Real Madrid či Manchester City i konkurenční United.

Zájemce však bude muset sáhnout pořádně hluboko do klubové kasy, protože Palermo Argentince pojistilo pětiletým kontraktem až do června 2014. Podle střízlivých odhadů je cena mladého borce 12,5 miliónu eur, což je v přepočtu 312 miliónů korun, tedy více než je roční rozpočet fotbalové Sparty, s kterou se dnes Palermo poměří v Evropské lize. Nicméně bossové sicilského klubu si svůj klenot cení mnohem více. Však také Manchester City podporovaný zámožným šejkem za Pastoreho údajně nabídl 41 miliónů liber, což v přepočtu činí astronomickou miliardu korun.

„Jednou vyhraje Zlatý míč. Tím jsem si jistý. A takového hráče nehodlám prodávat,“ prohlásil Maurizio Zamparini, prezident Palerma. Vzápětí však své prohlášení poněkud korigoval. „Pokud tedy někdo nepřijde s šedesáti milióny eur,“ vyčíslil jednoznačně cenu pro všechny zájemce Zamparini na miliardu a půl korun.

Sparťanské beky čeká perná šichta

Fanoušci Palerma však v Pastorem spatřují budoucnost jejich klubu. Velmi nelibě snáší všechny spekulace o možném odchodu argentinského mladíka, který se těší z jejich obrovské přízně. I proto prezident sicilského klubu ujišťuje. „Javier bude ještě dlouho nosit náš růžový dres.“ Je jisté, že Zamparini by v případě vidiny šeku s miliardovou položkou Pastoreho sám z vlastního dresu vysvlékl.

Příznivce Palerma však uklidňuje i samotný Pastore: „Teď nechci nikam odejít. Chci se učit evropskému fotbalu, posunout svoji kariéru. A navíc Palermo je krásné město,“ chlácholí fanoušky dravý záložník, jemuž dnes večer bude čelit sparťanská defenziva. Už v prvním utkání v polovině září na Spartě byl nejlepším z borců v hostujícím dresu. Není tedy těžké odtušit, že před domácími tribunami čeká na Řepku a spol. při bránění argentinského rychlonožky pořádná šichta.

Reklama

Související témata: