Hlavní obsah

Sparta si užila Liverpoolu, jinak Češi v pohárech vyhořeli

PRAHA

Díky za každou konfrontaci, jakou si Sparta v Evropské lize užila s Liverpoolem. Jinak český fotbal neprožívá radostné období a celkové vystoupení jeho zástupců v pohárové Evropě není výjimkou. Stagnace se prohlubuje a českým klubům se tak rychle vzdalují příčky, z nichž lze delegovat do kvalifikace Ligy mistrů dva zástupce. Kromě Sparty všichni ostatní dohráli již ve 3. předkole Evropské ligy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sparťan Kamil Vacek (vlevo) bojuje o míč s Joem Colem z Liverpoolu.

Článek

Díky domácí remíze s Liverpoolem posunula Sparta český fotbal v žebříčku koeficientů na 18. místo před Rakousko. Toto pořadí s ročním zpožděním určuje nasazení do pohárových soutěží. Posun na 18. místo znamená jednu drobnou výhodu - český vicemistr nebude muset v Evropské lize začínat již ve druhém, ale až ve třetím předkole.

Jinak je zásadní 15. příčka, která jako poslední zaručuje start dvou mužstev v kvalifikaci Ligy mistrů. Jenže jak se na ni dostat, když další tři zástupci vyhořeli? Plzeň ztroskotala aspoň na Besiktasu, zatímco ostravský Baník vypadl s běloruským Mogilevem a Jablonec neuhrál ani bod s kyperskou Nikósií.

V kontextu dlouhodobého sestupu je to jedna velká pohárová beznaděj...

Češi v pohárové Evropě 2010/11
V aktuálním ročníku patří českým klubům 21. místo
Čtyřlístek klubů získal celkem 14 bodů, což představuje slabý koeficient 3,5
Bodový příspěvek klubů: 12,0 - Sparta, 1,5 - Baník, 0,5 - Plzeň, 0 - Jablonec
V předkolech se do žebříčku započítává poloviční hodnota získaných bodů

Hašek věří, že vzestup je otázkou několika let

„Nebyl bych až tak skeptický, naděje je vždycky. Doufám, že za dva, tři roky se znovu mohou o Ligu mistrů ucházet dvě česká mužstva. Třeba Plzeň v této sezóně vypadla nešťastně s kvalitním Besiktasem,“ doufá šéf svazu Ivan Hašek.

„Pořadí na žebříčku se často mění. Takové země jako Norsko, Rakousko, Švýcarsko byly před deseti lety před námi, pak přišel jejich propad a teď už se zase tlačí nahoru. Na dva, tři roky dopředu to opravdu vypadá, že se do patnáctky nevrátíme. Na druhou stranu dvě, tři dobré sezóny by stačily, abychom byli zpátky. Není to tak beznadějné,“ přidává se svazový mluvčí Jaroslav Kolář, který vývoj žebříčku dlouhodobě sleduje.

Pavel Drsek (vpravo) z Jablonce a Marcio Ivanildo Da Silva z Apoelu. foto: ČTK/Radek Petrášek

I Kypřani a Bělorusové už jsou v předkole katem

Jenže i Sparta čekala dlouhých sedm let, než se prokousala do pohárového jara. Sama potřebný koeficient neuhraje a nikde není psáno, že vydařenou sezónu zopakuje, natož že se k ní přidají další zdatné kluby...

„V tuhle chvíli reprezentujeme český fotbale lépe než národní tým. Moc úspěchů v poslední době nebylo. Náš postup do jarních bojů Evropské ligy se udál na mezinárodním poli a jde do světa. Ukázal také, že není všechno tak špatně, jak se říká,“ nevzdává se naděje ani letenský kouč Jozef Chovanec.

Dokola však opakuje, že bez nutné pokory a další tvrdé práce ani Sparta v dalších sezónách letošní zkušenosti nezužitkuje. „Síto je neúprosné, ani v předkolech už to není jednoduché. Zvykli jsme si, že přes Kypřany a Bělorusy musíme postoupit dál. Musíme to však vidět reálně, leckdo má lepší možnosti posílit se cizinci než my,“ poukazuje Chovanec.

Bony Wilfried ze Sparty (ve žlutém) se snaží prosadit v chumlu hráčů Lausanne. Útočník byl zářným příkladem, jak moc mohou kvalitní cizinci zvednout akcie týmu v pohárové Evropě.foto: Reuters/Valentin Flauraud

Bez kvalitních cizinců do pohárů nelez...

V tom je s ním strahovský šéf zajedno. „Třeba kyperský tým, který vyřadil Jablonec, měl ve svém středu hráče, jež si naše kluby prostě dovolit nemohou. A i když se nám to nezdá, kvalitu měl také běloruský tým, který vyřadil Baník. U nás se zaspalo, takže se nám budou přibližovat i další země... Musíme investovat do trenérů i do mládeže, abychom byli zase konkurenceschopní,“ uvědomuje si Hašek.

Bez kvalitních legionářů se dnes v pohárech prosadí málokdo. „Ekonomicky stále nemůžeme konkurovat zahraničním klubům, které vytvoří rozpočet 60 miliónů eur a napumpují peníze do silného kádru třiceti hráčů,“ srovnává Chovanec. „Evropu stále jen doháníme, tak to bohužel je. Nejsme v ní favority, protože soupeři disponují daleko většími rozpočty. V tom jsou někde úplně jinde...“

Liga mistrů se tak českých klubům stále víc a víc vzdaluje.

Reklama

Související témata: