Hlavní obsah

My a favorit? Nepřipadá v úvahu, bránil se kouč Schalke a vzpomínal na Němce s Látalem

Po devíti letech se vrátil. Bloudil cizinou, v Rakousku získal se Salzburkem titul, doma v Holandsku vybojoval s Eindhovenem Superpohár, ale když zavolalo Schalke, vrátil se osmapadesátiletý nizozemský kouč Huub Stevens tam, kde slavil největší úspěch své kariéry. Do německého Gelsenkirchenu, s nímž slavil triumf v Německém poháru a hlavně pak v bývalém Poháru UEFA a jehož slávu znovu oprašuje. V bundeslize, kde Schalke vytáhl znovu k výšinám, stejně jako v nově stvořené Evropské lize, kde teď jeho týmu stojí v cestě Plzeň.

Foto: Petr Josek, Reuters

Kouč Schalke 04 Huub Stevens odpovídá v plzeňských Štruncových sadech na otázky novinářů.

Článek
Fotogalerie

Rozlet vašeho týmu bundesligou zbrzdil v sobotním čtvrtém jarním kole Moenchengladbach, který vás krutě vyškolil a poslal domů s tříbrankovou prohrou. Udělal jste v šatně hodně velkou bouřku?

Nic zvláštního, probírali jsme utkání jako každé jiné. A co jsme si řekli, jsme se pak pokoušeli realizovat v přípravě.

Řekli jste si i to, co bude třeba změnit v pohárové konfrontaci s Plzní? Co je třeba udělat jinak, než v Moenchengladbachu?

Je toho mnoho.

Třeba zamíchat sestavou? Nasadit Američana Jonese?

Může se stát mnohé. Uvidíme.

Uvidíte i to, zda postavit Raúla, který měl být zraněný a o jehož startu v Plzni se pochybovalo, ale který s vámi přesto přiletěl?

Samo sebou. Až dopoledne před zápasem posoudíme, jak se bude cítit a nakolik silný bude.

I bez fenomenálního Raúla je ovšem váš tým velkým favoritem...

Nepřipadá v úvahu tvrdit, kdo je favoritem, protože nastávající dvojzápas ho nemá. Střetnou se dvě dobrá mužstva a až na hřišti se ukáže.

Kompliment adresovaný Plzni?

Vůbec ne, protože náš soupeř má hodně silných stránek. Je to kompaktní tým praktikující dobrý a účinný presink, přitom schopný vyvinout tlak v útoku, neboť k tomu má rychlé hráče. Nejde však jen o rychlost jednotlivců, ale o hru celého plzeňského mužstva, o pojetí, jež praktikuje.

To říkáte i přesto, že jste Plzeň na vlastní oči neviděl, zatímco trenér soupeře Pavel Vrba vás sledoval ve všech ligových zápasech?

Neměl jsem možnost, protože soupeř žádné zápasy nehrál. Opatřili jsme si ale dostatek videozáznamů ze zápasů Plzně v Lize mistrů a nastudovali je. Na soupeře jsme připraveni velice dobře.

Takže jste schopen říci, jaký výsledek ve čtvrtečním zápase v Plzni byste bral...

Po devadesáti minutách bude jasno.

Evidentně se vám tipovat nechce. Vzpomenete si alespoň na českou stopu, kterou v Schalke zanechali během vaší trenérské éry Jiří Němec s Radkem Látalem?

Přirozeně, na takové hráče člověk nezapomíná.

A co třeba na čtrnáct let starou konfrontaci s pražskou Slavií, která vás tehdy hned v prvním kole Poháru UEFA vyřadila?

Na tu si nevzpomínám. Člověk zapomíná velice rychle.

Reklama

Související témata: