Hlavní obsah

Celtic chce v Poháru UEFA spláchnout křivdu

PRAHA

Na aktuální skotskou fotbalovou jedničku narazí ve 3. kole Poháru UEFA fotbalisté Teplic. Celtic Glasgow si mnozí ze Severočechů přáli, ale tým okolo švédského ostrostřelce Larssona nebude jednoduchým oříškem k rozlousknutí.

Foto: REUTERS

Dělat brankářům starosti. Na to je Švéd Larsson expert.

Článek

Skotové se jen těžko probírají z vyřazení z Ligy mistrů, které stále berou jako křivdu. To však už na konci února jistě platit nebude a svěřenci trenéra Martina O'Neilla budou chtít zopakovat skvostnou loňskou jízdu, v níž skončili až ve finále na kopačkách Porta.

V Glasgowě mají o Teplicích dobré mínění. "Nebude to rozhodně jednoduché, jak si fanoušci možná myslí. Vím, že každý český tým je hlavně po technické stránce hodně dobrý. Nezapomínejme, že vyřadili Feyenoord, který nedávno Pohár UEFA vyhrál," citovala ČTK trenéra Celtiku.

Skvělí fanoušci

Přesto se Celtic nálepky favorita rozhodně zbavit nemůže. O tom svědčí i výsledky v Lize mistrů. Skotové v něm svedli vyrovnané bitvy jak s Anderlechtem a Lyonem, tak i s Bayernem Mnichov. A potvrdili, že jsou zejména doma velmi silní. V základní skupině před vlastními fanoušky neztratili ani jeden zápas a dva body za remízu odevzdali jen v utkání s Bayernem. "Naši diváci jsou úžasní. Z každého utkání udělají karneval. Pak se to hraje," zní do Teplic varování před elektrizující atmosférou.

O domácí soutěži je zbytečné se zmiňovat. Celticu se totiž mohou rovnat jen rivalové ze stejného města Rangers. Ostatní kluby skotské ligy stojí v uctivé vzdálenosti za oběma mohykány. Není proto divu, že muži v zelenobílých pruhovaných dresech ztratili během patnácti kol jen dva body za remízu. To vše s velkolepým skóre 48:5.

Do ligových kronik se Celtic zapsal 38 triumfy, v národním poháru uspěl jednatřicetkrát.

Optimální sestava
Hedman - Mjällby, Balde, Varga - Thompson, Miller, Lennon, S. Petrov, Sutton - Hartson, Larsson.

Na klasiku zapomeňte

Na co se mohou čeští fanoušci těšit? Rozhodně zapomeňte na ostrovní klasiku - nuda s nakopávanými míči se v Celticu nenosí. Ostatně, klub je mnohem více evropský než skotský, a tomu také odpovídá předváděná hra. Rychlá kombinace, postupný útok, nic z toho není hochům z Glasgowa cizí.

Největší hvězdu celku je třeba hledat v útoku. Larsson je pro zelenobílé opravdovou ikonou, která se může pyšnit skvělými statistikami. Během šesti let nastřílel švédský reprezentant 218 gólů, přičemž stihl patnáct hattricků. Kolem Larssona se vše točí, když však nedává góly on, nemusí být nutně ve skotské metropoli smutno. Velšan Hartson je zdatným parťákem.

Číst soupisku Celticu, to je jako na přehlídce reprezentačních opor. Vyjma zmiňovaných Larssona, který se již národního týmu vzdal, a Hartsona jsou to Švédové Mjällby a Hedman, Lennon ze Severního Irska, Belgičan Valgaeren nebo Bulhar Petrov. A na 'bratrovražedný' duel s teplickým Benčíkem se jistě těší jiný Slovák Varga.

Reklama

Související témata: