Hlavní obsah

Marody nechal plzeňský kouč Vrba doma, distancovaného Bakoše ale do Polska vzal

Plzeň

Všechny tři marody nechal plzeňský trenér Pavel Vrba doma, ale distancovaného Marka Bakoše do Polska k úvodnímu duelu 3. předkola Evropské ligy vzal. A to přesto, že slovenský legionář ve službách Západočechů nesmí ve čtvrtek večer v Chorzówě proti domácímu Ruchu nastoupit, neboť si stále ještě odpykává trest za vyloučení v loňském ročníku EL proti Schalke v německém Gelsenkirchenu. „Za týden v domácí odvetě už nastoupit může a tak si soupeře alespoň okoukne,“ vysvětloval Vrba při odletu do Polska.

Foto: Milan Malíček, Právo

Plzeňský kanonýr Marek Bakoš v Polsku hrát nesmí, ale soupeře si jel alespoň okouknout.

Článek

Pro Plzeň bude konfrontace s Ruchem Chorzów daleko svízelnější, než předchozí kvalifikační klání s gruzínským celkem Metalurg Rustav. „V polské lize skončil Ruch druhý, což mluví za všechno," je Vrbovi jasné, že rozhodně nepůjde o jednoduchý zápas. A nic na tom nemění, že z obvykle velice bouřlivého prostředí jeho tým strach mít nemusí, neboť na stadiónu v Chorzowě probíhá rekonstrukce, takže do jeho ochozů se vejde necelých pět tisíc diváků.

Marodi problém nepředstavují

„První utkání musíme zvládnout, abychom mohli v domácí odvetě bojovat o postup. Prostě v duchu pohárové matematiky nedostat gól a sami alespoň jeden vstřelit," plánuje, s čím jeho hráči do zápasu půjdou.  A nic na tom nemění, že bude muset trochu improvizovat, neboť už po prvních dvou pohárových a jednom ligovém utkání skončilo na marodce trio Čišovský, Zeman a Malakjan a nad levým okrajem zálohy se tudíž vznáší otazník.

Přitom právě na toto místo v sestavě kupovala v létě Plzeň z pražské Sparty Zemana a z Arménie přivedla Malakjana. V Polsku nastoupí Hora, který v ligovém prologu proti Hradci nastoupil na poslední čtvrthodinu a vedl si velice dobře," nedělal trenér Vrba žádné tajnosti, jak složení středové řady vyřeší.

Trenér si dobrodružství odpustí

„Jinak se nebude sestava de facto lišit od té, v níž jsme končili zápas s Hradcem. Přemýšlel jsem o určitých rošádách, ale protože defenziva byla v posledních zápasech naši silnou stránkou, nechci se pouštět do nějakého dobrodružství," zavrhl trenér myšlenku, že by třeba Rajtorala vysunul do zálohy. „V dobách ostravského angažmá tam sice hrával, ale čtyři roky jsou přece jen dlouhá doba, během níž přijde hráč o určité návyky," vysvětloval Vrba.

Pochopitelně že čtvrtečního soupeře důkladně nastudoval a všechny dostupné informace posbíral. Dokonce s jihlavským Joslem, který v minulé sezóně v Ruchu působil, hru čtvrtečního protivníka probíral. „My máme dost a dost poznatků o Polácích, oni zase o nás. V dnešním světě se už nic neutají," pravil Vrba a netajil, co svým svěřencům o soupeři řekl.

„Je mnohem silnější v ofenzívě než v obranné činnosti, z čehož budeme vycházet. A samo sebou bychom toho měli využít," naznačil plzeňský trenér, že gól vstřelený na polské půdě by byl zlatý. V pohárové matematice dost možná i postupový.

Ruch Chorzow sice během letní přestávky vyměnil trenéry, ale podle Vrby to rozhodně nepovede k tomu, aby Poláci měnili styl své hry. „Waldemar Formalik sice zamířil k polské reprezentaci, ale mužstvo převzal jeho mladší bratr Tomasz, který mu do té doby dělal asistenta. Jejich rukopis se neliší," nepřipouští Vrba, že by ho mohl Ruch Chrozów něcím překvapit.

První zápas třetího předkola Evropské ligy mezi Ruchem Chorzów a Viktorií Plzeň se hraje ve čtvrtek v 19 hodin za řízení Itala Damata, žádná televize utkání nevysílá.

Reklama

Související témata: