Hlavní obsah

Olympique by Lavička ve skupině mít nemusel, přesto si troufá v Lyonu vyhrát

Lyon

Živý maskot výpravy si sice trochu provokativně narazil klubového kulicha Slavoje Houslice, jinak by však měl fotbalistům Sparty i v Lyonu přinést štěstí. „Byl jsem už v Rotterdamu, tak doufám, že to bude dál fungovat,“ usmíval se na ruzyňském letišti režisér Jakub Kohák, velký fanoušek Letenských. Sparta rozehraje Evropskou ligu na hřišti Olympique ve čtvrtek (21:05, přímý přenos ČT4, on-line reportáž Sport.cz).

Foto: Robert Pratta, Reuters

Lisandro Lopez (vpravo) a Dejan Lovren z Lyonu se radují z branky do sítě Ajaccia.

Článek

Sparťané startovali z deštivé Prahy a za hodinu a půl přistáli v prosluněném Lyonu. Čeká je na úvod skupiny těžký duel, všichni však ujišťují, že rozčarování ze sobotní porážky v Plzni už je pryč.

„Duel v Plzni vyvolal spoustu diskusí, ale šlo to mimo tým. Přivítali jsme, že odlet do Lyonu následoval tak brzy po zmíněném utkání. Cíl je jasný. Dobře reprezentovat český fotbal a hrát na výhru," troufá si trenér Vítězslav Lavička.

Zatímco Bilbao si z obdivu k jeho loňské spanilé jízdě do finále Evropské ligy kouč přál, Olympique by nejspíš oželel. „Přál jsem si o něco jednodušší soupeře. Nalosovali nám velmi silnou skupinu," připouští Lavička.

Do Francie vzal i uzdravujícího se záložníka Matějovského. V základní sestavě se však kapitán ještě nejspíš neobjeví. „Začal jsem naplno trénovat s mužstvem, lepší se to každým dnem. Úplně optimální však můj stav ještě není," připustil Marek Matějovský.

Dorazit má i Křetínský

Sparta odletěla do Lyonu bez svého majitele Daniela Křetínského, který v úterý nejspíš odstartoval další korupční kauzu v českém fotbale. Letenský boss má na programu několik obchodních jednání, přesto má v plánu, že na zápas dorazí.

Před osmi lety už byl Křetínský u toho, když Sparta v Lize mistrů inkasovala v Lyonu debakl 0:5. Nedlouho po návratu do Prahy pak odvolal kouče Straku...

„Já tehdy ve Spartě nepůsobil, v minulosti bych se však stejně nepitval. Lyon už sice nedominuje francouzskému fotbalu tak jako dřív, stále však má velmi kvalitní tým," poukázal Lavička.

Ani hráči si nechtějí osm let starý propadák svých předchůdců příliš připomínat. „Hned při losu jsme si na to samozřejmě vzpomněli, ale pevně věřím, že takový debakl se už ve čtvrtek opakovat nebude. Rádi bychom v premiéře zabodovali, remíza zvenku by asi byla velmi dobrá," přeje si záložník Ladislav Krejčí.

Reklama

Související témata: