Hlavní obsah

Ověřili jsme si, že hrát se dá téměř s každým, cení si výhry nad Basky mladý Kadlec

Praha

Pro Spartu důležité zjištění. Ve druhém díle Evropské ligy porazila španělského finalistu posledního ročníku. S přehledem a hlavně naprosto suverénně. „Bilbao sice letos nedosahuje nějakých extra výsledků, ale fotbalové kvality má pořád. Proto je pro nás důležité, že jsme si dokázali, že hrát se dá téměř s každým,“ oceňoval skalp baskického protivníka mladý sparťanský útočník Václav Kadlec, který svým výkonem ve čtvrteční partii překvapil i argentinského kouče na lavičce Bilbaa Caldera Bielsu.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Kadlec ze Sparty (uprostřed) mezi Ikerem Muniainem (vlevo) a Carlosem Gurpegim z Bilbaa

Článek
Fotogalerie

Letnou a s ní i fotbalové fanoušky jste překvapili způsobem, jakým jste Bilbao smetli. Byli jste i vy překvapeni, že jste nedovolili soupeři klást vážnější odpor?

Ani ne... Věděli jsme, že by to mohlo vyjít, když přistoupíme k zápasu naplno a každý z nás v něm odevzdá maximum. Už v kvalifikaci o Evropskou ligu s Feyenoordem jsme ukázali, že sílu máme.

Přesto překvapilo, jak jste se dokázali po sérii čtyř porážek obdivuhodně zvednout. Čím to bylo?

Kdybychom to věděli, vyhrávali bychom asi každý zápas. Naše mužstvo prostě v sobě sílu má, což dokázalo jak v zápasech s Feyenoordem, tak i proti Bilbau. Ostatně, ani v Lyonu jsme na úvod Evropské ligy nesehráli špatné utkání, začátek domácí soutěže nám také vyšel. Na každý tým ale padne čas od času krize a my proto doufáme, že jsme si ji už vybrali a je za námi.

Zkuste vyjmenovat důvody, které podle vás vedly ke sparťanské proměně a výkonu, jímž jste se prezentovali...

Hlavně přístup byl úplně jiný. Každý z nás přistoupil k zápasu s Bilbaem skvěle, což se následně projevilo i v individuálních výkonech. Hodně dobrých a v podání spousty hráčů.

Hodně vám určitě pomohlo i to, že Bilbao chtělo hrát fotbal a snažilo se o otevřenou partii...

Samozřejmě, že nám to nahrávalo. Mně osobně tedy určitě. V brejkových situacích jsem daleko silnější, než když se mám ve vápně prát se soupeřovou obranou.

Už v samém úvodu zápasu jste se dostal do hodně slibné šance, kterou jste neproměnil. Nevyčítal jste si, že by to mohlo přijít Spartu draho?

Míč skočil, takže nezbylo, než abych zkusil vystřelit kolenem. Bohužel jen do tyče.

Po změně stran jste se postaral o rozhodující moment střetnutí. Po faulu na vás nařídil sudí penaltu, která ovšem Španěly popudila, protože podle jejich přesvědčení šlo o zákrok ještě před pokutovým územím.

Těžko říci. K faulu možná skutečně došlo kousek před šestnáctkou, ale do vápna jsem spadl a rozhodčí po konzultaci pokutový kop nařídil.

Porazili jste španělský ligový celek, což je moment, který by vám měl pomoci překonat krizi, zvednout vás a nastartovat...

O krizi se mluvilo jen kolem nás, my žádnou necítili a šli do zápasu v pohodě a s dobrou náladou. Věřili jsme v obrat a to se skutečně povedlo. Ale výhru nijak nepřeceňujeme, protože dobře víme, že Bilbao letos nedosahuje nějakých extra výsledků. Jde ale každopádně o finalistu posledního ročníku Evropské ligy, jehož kádr se v porovnání s loňskem nijak nezměnil. Odešel pouze Javi Martínez, takže fotbalová kvalita Bilbau zůstala. My si výhrou dokázali, že hrát se dá téměř s každým.

Reklama

Související témata: