Hlavní obsah

Vrba se před Coimbrou raduje: Kluci už se věnují zase jen fotbalu, což nám prospívá

Coimbra

Netajil, že po třetím vítězství počítal s jistotou postupu do jarní fáze Evropské fotbalové ligy. Dva triumfy nad Hapoelem Tel Aviv a domácí skalp Coimbry však nestačily. Před čtvrtečním duelem druhé nejprestižnější klubové soutěže starého kontinentu v portugalské Coimbře však plzeňský trenér Pavel Vrba nepochyboval, že jeho tým bude mezi dvěma postupujícími ze skupiny B. „Při momentální výkonnosti si zimu v evropských pohárech zajistíme," prohlásil ještě před středečním večerním tréninkem v Portugalsku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Plzně Pavel Vrba

Článek

Naštvala vás v minulém kole Coimbra, když porazila doma Atlétiko, tudíž zůstala ve hře o postup a vám ještě bod chybí? Nekalkuloval jste po vítězství nad Hapoelem Tel Aviv, že vaše Plzeň bude mít jistotu místa v jarních bojích Evropské ligy?

V koutku duše jsme doufali, že Coimbra doma zaváhá a nám domácí vítězství s Tel Avivem bude stačit. Zpráva o prohře Atlétika v Portugalsku nebyla příjemná, ale překvapení se ve fotbale dějí.

Je hodně složité připravit hráče na zápas, z něhož potřebujete jen bod? V hlavách nepochybně všichni mají, že remíza je dostatečná, což může být hodně zrádné.

Při odvetě play-off Evropské ligy doma s belgickým Lokerenem jsme věděli, že nám stačí vítězství 1:0 a budeme ve skupině. Hra se podle toho odvíjela. Samozřejmě, že do každého utkání nastupujete pod dojmem momentální situace. Ale rozhodně nepůjdeme hrát na bod. Budeme aktivní, chceme hrát ofenzivně.

S jakou taktikou tedy v Coimbře nastoupíte? Budete se od začátku skutečně hrnout do útoku?

Nemáme důvod hrát naivně jako při utkání v Tel Avivu, kdy jsme třicet minut chtěli kombinovat, postupně se dostávat do útoku a hráči soupeře jen čekali na naše chyby v rozehrávce a dostali se snadno do útoku. Musíme kontrolovat střed hřiště, což bude klíč k úspěchu. Mají skvělou rychlou přechodovou fázi. Jsou rychlí, techničtí. Jejich ofenzíva je rozhodně lepší než defenzíva, což je dostatečná nápověda, kudy vede cesta.

V podzimním průběhu Evropské ligy jste buď vítězili, nebo prohrávali. Pokud nyní hráči statistku změní, budete spokojený?

Ano. Pokud poprvé v letošním ročníku soutěže budeme remizovat, zlobit se nebudu.

Cítíte, že po určitém útlumu je nyní na rozhodující boje v Evropské lize váš tým optimálně vyladěný a forma je opět na vrcholu?

Byli jsme výborně připravení v začátku sezóny, kdy jsme v pohárové Evropě hráli na velmi vysoké úrovni. V rozhodujícím období z pohledu kvalifikace do evropských pohárů byla naše forma velmi dobrá. Pak přišly věci související s fotbalem, ale neodehrávající se na hřišti, což mělo vliv ve střední části domácí soutěže.

Podepsala se tedy na vašem týmu kauza údajného uplácení rozhodčích v jarním ligovém utkání Jablonec-Plzeň?

Nejsme slepí, nejsme hluší. Takže ano, hráči byli myšlenkami trošku jinde. Ale ukázalo se, že případ a celého jeho pozadí je trošku složitější, než bylo původně prezentováno. Kluci už z toho mají zábavu. A věnují se jenom fotbalu, což nám prospívá a naše výkonnost stoupá. Doufám, že zase někdo nebude psát, že jsme si v Evropské lize nebo domácí soutěži něco kupovali, protože to ani nejde.

Před prvním zápasem s Coimbrou jste říkal, že soupeř je trošku neznámou, protože se do evropských pohárů dostal poprvé od konce šedesátých let. Změnila čtyři kola Evropské ligy váš pohled na soka? Je velkou výhodou, že už za sebou máte jednu přímou konfrontaci?

Coimbra v prvním zápase procházela určitou fází, která byla podobná našemu vystoupení před dvěma lety v předkole Evropské ligy s Besiktasem Istanbul. Její hráči absolvovali poprvé zápas na evropské scéně. U nás se zaměřili na defenzívu a chodili do brejkových situací, přičemž jednu využili. Fotbalovostí jsme se tehdy prosadili, výsledek pro nás byl velice dobrý. V domácích zápasech Evropské ligy ale byli určitě aktivnější a ve větším počtu v útočné fázi. V Coimbře nás čeká naprosto odlišné utkání.

Zatímco Plzeň absolvovala ligové střetnutí v Liberci, Coimbra měla volno a její hráči odpočívali. Bude portugalský tým ve výhodě?

Není to rozhodující. Domnívám se, že zápasová zátěž je lepší než mít čtrnáct dnů volno. Hráči si sice mohou doléčit zranění, na což my nemáme čas, ale jinou výhodu v pauze nevidím.

Reklama

Související témata: