Hlavní obsah

Baskicko pláče. Athletic Bilbao se propadá a největší hvězda Llorente míří do Juventusu

Bilbao

Athletic Club, chlouba Baskicka, kde je fotbal náboženstvím, se řítí do propadliště Primera División. V klubovém muzeu se chlubí osmi tituly a třiadvaceti triumfy v Královském poháru. Za pětasedmdesát let její existence nikdy nesestoupil a v probíhající sezóně musí fanoušci klubu, kteří si zakládají na tom, že červenobílí dres oblékají jen Baskové, skloňovat slovo záchrana. Navíc chce klub opustit i jeho největší hvězda, mistr světa a Evropy, obávaný kanonýr Fernando Llorente, přezdívaný Lví král.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Stadion San Mamés ve španělském Bilbau před utkáním Evropské ligy se Spartou.

Článek

Bilbao a celá oblast Baskicka pro Athletic doslova dýchá. Historické centrum města je pro turisty. Domácí se scházejí u stadiónu San Mamés, jemuž dal jméno sousední chrám. Přes den v okolních barech a hospůdkách, nad nimiž vlají červenobílé klubové vlajky, řeší fanoušci u vína situaci klubu. Večer, když se nehraje, si dávají u bran do stařičkého stadiónu schůzky milenci. Zvláštní zvyk...

Večer naposledy na San Mamés

Čtyřicetitisícový kotel ani příliš nevyčnívá nad okolní zástavbu. Socha Krista na nedalekém náměstí ční mnohem výš. Do posledního zápasu Evropské ligy skupiny I zbývá ještě několik hodin, ale fanoušci už se scházejí. Během dopoledne vyrostla kolem stadiónu spousta stánků s občerstvením a klubovými suvenýry. Většina mužů i žen, kteří se tu už nyní pohybují, na sobě mají červenobílý dres. Venku svítilo sluníčko, teploměr se držel na deseti stupních, klábosilo se příjemně.

V utkání Athletika se Spartou už nejde o postup. Ten mají jistý Pražané. Loňský finalista v soutěži končí. Přesto bude mít zápas sváteční atmosféru. Na stařičkém stadiónu San Mamés se bude hrát naposledy zápas evropského poháru. A loučení má být krásné. Důchodci a mládež dostali dokonce vstupenky zdarma, aby se ochozy zaplnily co nejvíc.

V létě má být otevřen Nuevo San Mamés, který roste přes ulici. Hřiště je zapuštěno hluboko pod úroveň ulice. Do výšky se tyčí jeřáby a železobetonová žebra příštích tribun, které mají pojmout téměř 60 000 fanoušků. I když neznalý člověk by řekl, že na stadiónu je práce na dva roky, domácí se dušují, že novou sezónu začne Athletic na novém stadiónu. I pro dělníky, kteří pracují také v noci, je to prý prestižní záležitost. Hlavně, aby se tam hrála nejvyšší španělská soutěž a jezdily sem i věhlasné zahraniční kluby.

Lví král řekl: Sbohem

Za patnácté místo v tabulce prý může argentinský trenér Marcelo Bielsa. Svůj klub fanoušci zbožňují, ale Bielsu nemusí. Problém začal už na začátku sezóny, kdy nestavěl zbožňovaného kanonýra Fernanda Llorenteho, ikonu Athletika. Vznikla z toho vzájemná nevraživost. Na podzim odehrál Llorente pouze dva zápasy a vstřelil jediný gól.

Krátce před Mikulášem, který je v Bilbau velkým svátkem, dostal k podpisu novou smlouvu. I když byla vylepšená, shodil ji se stolu. „Nemám zájem. Došla mi trpělivost. Vedení se za mne nepostavilo, média dokonce štvou fanoušky proti mně. Jsem definitivně rozhodnutý odejít. Nebaví mě vysedávat na lavičce nebo na tribuně. Potřebuji hrát. Nejpozději v létě chci pryč a nic mě nezastaví," prohlásil Lví král Llorente a mnohým fanouškům vyhrkly do očí slzy.

O Llorenteho je velký zájem ve Španělsku, Anglii, Francii, Německu a zejména Itálii. Podle španělských a italských médií už je domluvený s Juventusem. „Je to ambiciózní klub, který letí nahoru. Takový by mi vyhovoval," naznačil Llorente, že námluvy jsou opravdu velmi reálné. „V nejhorším případě počkám do léta, kdy budu volným hráčem," sdělil vedení klubu sedmadvacetiletý útočník.

Tím ho zatlačil ke zdi. Bilbao musí svoji hvězdu prodat už v lednu, aby utržilo alespoň nějaké peníze. Za volného hráče by nedostalo nic. Vzhledem k tomu, že hráč Llorente nepodepsal, musí s cenou hodně dolů. Juventus prý je ochoten zaplatit rozumnou částku, ale klidně si do léta počká. A tak prezident Athletika Fernando García Macua usilovně hledá řešení, aby do klubové pokladny zachránil za baskický fotbalový klenot alespoň pár miliónů euro. Večer proti Spartě by měl ale hrát. To už by horkokrevní fanoušci při loučení se starým San Mamés asi nevydýchali...

Reklama

Související témata: