Hlavní obsah

Češi táhnou Evropou! Skalpy španělských finalistů, útok na Ligu mistrů i milióny

Sponzoři a fanoušci s neklidem sledují podivnou korupční aféru, která hýbe českým fotbalem. Na druhou stranu v krátké době registrují již druhý velký úspěch. Po letním postupu reprezentace do čtvrtfinále mistrovství Evropy teď Plzeň a Sparta prošly do jarní části Evropské ligy, Viktoria dokonce z prvního místa ve skupině. Na takové tažení pohárovou Evropou čekal klubový fotbal hodně dlouho a otevírá mu spoustu možností.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Vítězslav Lavička a obránce Ondřej Švejdík po zápase v Bilbau.

Článek

1) Ve dvou se to lépe táhne – Po devíti letech zase přežili pohárovou zimu dva čeští zástupci. Díky Plzni a Spartě patří České republice v této sezóně průběžné deváté místo na úrovni Ruska, například daleko před Nizozemskem.

2) Liga mistrů může být blíž – Plzeň se Spartou zlepšují nejen své klubové koeficienty, ale i celkový národní. Díky tomu se jeví reálně možnost, že od léta 2015 by Češi zase mohli mít dva zástupce v kvalifikaci Ligy mistrů. Vydařený ročník však potřebují zopakovat i v příští sezóně a situaci komplikuje také případné zrušení Evropské ligy, jež UEFA zvažuje.

3) Finalisté si na ně nepřišli – Atlético Madrid je obhájcem trofeje, ale v Plzni prohrálo. Ve finále porazilo Bilbao, které zase prohrálo na Spartě a ani doma Letenské nezdolalo. Tyhle skalpy mají zvuk.

4) Plzeň je stálice – Nejenže Viktoria vyhrála svoji skupinu. Po dvanácti letech je zase prvním českým klubem, který v pohárech prošel do jarní části druhý rok po sobě. Jako poslední to dokázala Slavia.

5) Jediná Sparta vyřadila Španěly – Pohárovému žebříčku dál vévodí Španělsko. Země mistrů světa a Evropy vyslala do boje sedm klubů, šest z nich pokračuje. Jediným vyřazeným je Bilbao – a na svědomí to má Sparta...

6) Kasy se plní milióny – Liga mistrů to samozřejmě není, i tak ale Evropská liga skýtá zajímavé prémie. Plzeň si zatím vydělala 72,5 miliónu korun, Sparta 60 miliónů.

7) Atraktivní soupeři na výběr – Jarní play-off začne dvojzápasy 14. a 21. února. Losovat se bude 20. prosince a čeští premianti se mohou těšit na zvučné protivníky. Plzeň na Inter Milán či Ajax Amsterdam, Sparta na Čechovu Chelsea či Liverpool...

8) Lépe zhodnotí hráče – Doba horentních částek za české fotbalisty je pryč, v zimě nebo létě se však přesto mohou dít velké věci. Plzeň i Sparta se zajímavých nabídek za své hráče dočkají a bude na nich, zda je vyslyší.

9) Vstali noví bojovníci – Oba postupující hodlají své kádry posilnit. Na druhou stranu dokázali, že v pohárech mohou uspět i s vlastními zdroji. Kdo ještě nedávno znal plzeňské Daridu či Štípka? Kdo by si pomyslel, že kouči Lavičkovi může vyjít odvážná sázka na silný sparťanský ročník 1992 a podobné mladíky...?

10) Třetí tým chybí – Nemohou chtít všechno naráz, nicméně třetí schopný tým českým klubům chybí. Liberec a Mladá Boleslav přidaly do koeficientu po dvou bodech, což je málo. Sbírat body ve třech, to by pak Češi mohli pomýšlet i na jedno přímé místo v Lize mistrů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.