Hlavní obsah

Byl jsem tak napjatý a nervózní, že jsem mráz necítil, přiznal kouč Chelsea Benítez

Předhazovali mu Terryho, který se s mužstvem harcoval do Prahy, na Letné dokonce trénoval, ale on ho nakonec stejně nepostavil. Neodpustili si invektivy na adresu Torrese a vůbec výkonu mužstva, kouč Chelsea Rafael Benítez se však bohorovně usmíval. Jeho tým dosáhl v prvním střetnutí vyřazovací části Evropské ligy svého, Spartu sice těsně, ale přesto porazil, takže před odvetou příští týden na Stamford Bridge má účast v osmifinále na dosah. „Doma ale ještě musíme dokončit to, co jsme tady začali,“ připomínal španělský trenér ve službách Chelsea.

Foto: David W. Cerny, Reuters

Kouč Chelsea Rafael Benítez koučoval celý zápas jen v saku...

Článek
Fotogalerie

Svého jste dosáhli a nad Spartou vyhráli, výkon však nebyl nijak oslnivý. Jak těžké bylo motivovat hráče navyklé na velké zápasy v Lize mistrů na duel Evropské ligy, která je v pohárové hierarchii až někde na druhé koleji?

Probírali jsme to s nimi, vysvětlovali jim, že jde o evropskou soutěž, která je také důležitá. Zvláště proto, že pro nás není vítězná trofej úplně nedosažitelná.

Nakolik vaše promluva zapůsobila?

Výsledek je pro nás dobrý. Pokud budeme takto pokračovat, postoupíme.

Ale co výkon? Ani v Praze jste jako úřadující evropský šampión nic světoborného nepředvedli...

Do zápasu jsme vstoupili dobře, dvacet minut jsme měli hru pod kontrolou a připravili si i šance. Pak nás ovšem dostala Sparta pod tlak a my měli problémy. Nejen v bránění, ale ve hře vůbec. Ve druhém poločase jsme hráli už soustředěněji a měli navrch, o čemž svědčí i to, že jsme vystřelili osmnáctkrát na bránu. Pravdou ale je, že v dalších zápasech musíme hru daleko víc zpřesnit.

Překvapila vás Sparta odporem, který kladla?

Ani ne. Viděli jsme její pohárové zápasy s Lyonem a Bilbaem. Věděli jsme, že jde o dobře organizovaný tým s dobrými nápady, což se potvrdilo.

Nakonec vám vyšel tah s nasazením Oscara, který po pár desítkách sekund na trávníku zápas rozhodl. Šťastná ruka, nebo promyšlený záměr?

Potřebovali jsme udělat v naší hře nějakou změnu. Mata hrál sice skvěle, ale už byl přece jen unavený. Oscar měl čerstvé nohy a prokázal své kvality.

Překvapilo, že jste neposlal na hřiště ani na pár minut Terryho, i když s mužstvem do Prahy přiletěl a vy sám jste tvrdil, že je po zranění připraven nastoupit.

Cahill s Ivanovičem hráli velice dobře a nebyl proto důvod je střídat. Terryho zranění se navíc v týdnu zhoršilo. I kdyby na tom byl před utkáním už lépe, musí pracovat, aby se do sestavy znovu prosadil. Je to prostě začarovaný kruh.

Zato nad Torresem držíte dál ochrannou ruku, i když se mu na rozdíl od předvánočního času už zase nedaří a vychází střelecky neprázdno. Vždyť v posledních třinácti zápasech vstřelil pouze jeden gól...

Torres není jen strojem na góly. Hrál dobře, vytvářel prostor ostatním, zaměstnával obranu, tvořil hru, což je také důležité. Už jsem ale mluvil o tom, že potřebujeme zpřesnit hru, aby se i on střelecky prosazoval.

V mrazivém pražském večeru jste vydržel koučovat celý zápas bez kabátu jen v saku, pod nímž jste měl pouze košili. To z pověrčivosti?

Byl jsem tak napjatý a nervózní, že jsem zimu necítil.

Před odvetou už nervózní být nemusíte, neboť postup se vám po pražské výhře přímo vnucuje. Nebo snad připouštíte možné komplikace?

Stouplo nám sebevědomí, nezastírám. Sparta je ale velice dobrým mužstvem a my musíme doma dokončit, co jsme v Praze začali.

Reklama

Související témata: