Hlavní obsah

Do smrti nezapomenu, děsí se Nezmar vzpomínek na rumunskou popravu. Kolaps Liberce mají v Plzni na paměti

Plzeň

Luxusní náskok tří gólů mají fotbalisté Viktorie Plzeň před odvetou úvodního vyřazovacího kola Evropské ligy. Ale ani takový rozdíl negarantuje postup. Jen tři a půl roku je starý kolaps Slovanu Liberec, který komfortní situaci prohospodařil. Tehdy v předkole Evropské ligy nezvládl doma odvetu s Dinamem Bukurešť.

Foto: Salvatore Laporta, ČTK/AP

Kdo ví, za co dostal kapitán Plzně Pavel Horváth výprask od Davida Limberského, když jeho Viktoria zvítězila v Neapoli o tři góly.

Článek

Psal se srpen 2009. Severočeši vedli v Bukurešti 2:0, ale kvůli výtržnostem rumunských fanoušků byl duel v 88. minutě ukončen a Liberečtí šli do domácí odvety po kontumaci s náskokem tří gólů. Ani to však nestačilo.

Borci zpod Ještědu už po čtyřech minutách inkasovali, po přestávce Rumuni přidali ještě dvě trefy a dovedli zápas do prodloužení. V něm gól nepadl a došlo na pokutové kopy. Rozhodla až desátá série. A po penaltovém rozstřelu se ze soutěže pakovali borci Liberce.

„Odveta s Bukureští mě bude strašit do smrti," říká Jan Nezmar, nynější sportovní ředitel Liberce, který tehdy nastupoval v útoku Severočechů. „Absolutně jsme domácí duel podcenili," vybavuje si. „Nevzpomínám na konfrontaci s Bukureští rád. Pak následovala strašná deprese," přiznává Nezmar, jak moc Severočechy nezdar poznamenal do následujících týdnů.

Libereckou popravu si pamatují i nynější opory Plzně. „Tenkrát jsem poslouchal průběh zápasu v rádiu. Hned cestou z Neapole jsme o osudu Severočechů mluvili s některými spoluhráči," vypráví západočeský záložník Daniel Kolář. „Někdo mi Liberecké vyřazení nadhodil, ale já sám si na jejich nevydařenou odvetu pamatuji. My nedopustíme, aby se historie opakovala," ujišťuje obránce Václav Procházka.

Horváth: Jsme dostatečně soudní i zkušení

Jak prohospodařit tříbrankový náskok? „Nebylo to o fotbalových kvalitách. V Bukurešti jsme vyhráli zaslouženě, domácí jsme tehdy přehrávali. Jenže kontumace a tříbrankový náskok nám uškodil. Podvědomí je strašná svině. Byli jsme si jisti postupem. Vše bylo o hlavě a koncentraci, tu jsme neměli," vrací se ve vzpomínkách Nezmar.

Plzeňský trenér Pavel Vrba se s členem Klubu ligových kanonýrů shoduje. „Velmi dobře si zápas Liberce pamatuji. V Bukurešti vyhráli, byli suverénně lepší. Z jejich projevu bylo patrné, že nepředpokládají žádnou komplikaci. Už se viděli v dalším kole," přemítá šéf lavičky Západočechů.

„I nás vidí fanoušci jako jasného postupujícího. Ale v šatně jsme dostatečně soudní. Zažili jsme sílu Neapole a věřím, že máme dost zkušeností, abychom náš boj dotáhli do úspěšného konce," připojuje se plzeňský kapitán Pavel Horváth. „My rozhodně Neapol nepodceníme. Uvědomujeme si, že nás italský sok může přehrát," doplňuje Vrba.

Bývalý liberecký kanonýr Nezmar o úspěšném tažení Západočechů do osmifinále nepochybuje: „Nám chyběly zkušenosti, které kluci mají. Já věřil v jejich postup už před prvním duelem. I když výhrou o tři góly mě fakt překvapili. Snad si triumf vychutnali a ve čtvrtek dílo dokonají."

Reklama

Související témata: