Hlavní obsah

Evropská liga je naší vysněnou soutěží, na titul ale myslíme také, odmítl Vrba měnit priority

Plzeň

Celé desetiletí musel český fotbal čekat, než si jeho zástupce proklestí v Evropě zase cestu do osmifinále některé z pohárových soutěží. Plzeň to ve čtvrteční mrazivé noci svedla, neboť favorizovanou Neapol porazila i v odvetě a mezi posledních šestnáct týmů postoupila. Pochopitelně že na hráče Viktorie i na trenéra Pavla Vrbu se snášela chvála ze všech stran a nadšené ovace po vyřazení momentálně druhého celku italské Serie A nebraly konce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Plzeňští fotbalisté se spolu s trenérem Vrbou radují z výhry a postupu.

Článek
Fotogalerie

Napadlo vás, o co všechno jste mohl přijít, kdybyste loni opustil Plzeň a upsal se slovenské reprezentaci?

Nabídka trénovat slovenský národní tým byla v té době hodně lákavá a já o ni měl zájem. Myslím, že v Čechách by se našla spousta trenérů, kteří by mě v Plzni v pohodě nahradili.

Jenže to byste si nemohl vychutnávat dvě výhry nad Neapolí, kterou jste smetli celkovým skórem 5:0, nebyl byste se svým týmem v osmifinále Evropské ligy. Připustil byste po prosincovém losu, že druhý celek italské Serie A takto vyprovodíte?

Postup je samozřejmě obrovským úspěchem, ale je třeba přiznat, že přes dvě výhry a zmiňované skóre nám pomohlo i štěstí. Hlavně ve druhé půli prvního duelu měla Neapol spoustu šancí, které nezužitkovala anebo je zlikvidoval Kozáčik.

Na to ale časem nikdo vzpomínat nebude, mluvit se bude jen o výsledcích a postupu přes Neapol. Co o něm podle vás rozhodlo?

Hlavou i srdcem jsme chtěli víc než soupeř, proto jsme postoupili.

Teď jste v osmifinále Evropské ligy. Kam až můžete dokráčet?

Mezi posledními šestnácti týmy už se nedá vybírat, takže je jasné, že nás nečeká jednoduché dvojutkání. Vždyť Fenerbahce je špičkovým tureckým mužstvem. Po dvou výhrách nad Neapolí ovšem sebevědomí hráčů zase narostlo, ale teď se budeme muset vyrovnávat nejen se zápasy v pohárové Evropě, ale i v domácí lize.

Pohárové úspěchy českých klubů
Sparta Praha
1999/2000osmifináleLiga mistrů
2001/2002osmifináleLiga mistrů
2003/2004osmifináleLiga mistrů
Slavia Praha
1995/1996semifinálePohár UEFA
1997/1998čtvrtfinálePohár vítězů pohárů
1999/2000čtvrtfinálePohár UEFA
2000/2001osmifinálePohár UEFA
Slovan Liberec
2001/2002čtvrtfinálePohár UEFA
Viktoria Plzeň
2012/2013osmifináleEvropská liga
Statistika za dobu samostatné české fotbalové ligy

Nepozměníte vzhledem k vzniklé konstelaci priority? Nedáte po postupu přednost Evropské lize?

Chceme uspět na obou frontách. Evropská liga je pro nás vysněnou soutěží a budeme chtít uhrát, co se uhrát dá, v lize zůstává naším cílem boj o první místo.

Nemáte obavy, abyste na nastávající zátěž a účinkování na dvou scénách nedoplatili, jako se vám to stalo loni?

Letos už máme po příchodu Kovaříka a Tecla širší a kvalitnější kádr než před rokem, takže jsme schopni zvládnout obě soutěže. Nebude to už jen o jedenácti, dvanácti hráčích jako loni.

Jenže přijdou i reprezentační srazy, kam vám bude odjíždět čím dál tím víc hráčů...

S tím skutečně může vzniknout problém, protože jeden dva dny na odpočinek a přípravu by byl málo. Ale pokud budeme mít mezi jednotlivými zápasy alespoň čtyři dny, jsme schopni se s programem a zátěží vyrovnat.

Pod vaším vedením začínala Plzeň putování pohárovou Evropou proti tureckému Besiktasi, teď se vám staví do cesty další tým od Bosporu. Je možné Besiktas a Fenerbahce porovnat?

Budou to podobné zápasy, i když my jsme už někde jinde. Konfrontací s Besiktasem jsme se vydali na cestu, na níž jsme získali obrovské zkušenosti, které bychom teď měli zúročit. Sehráli jsme s n ím tehdy velmi dobré zápasy, ale právě nezkušenost nás připravila o lepší výsledky.

Chybět vám ovšem bude Limberský, který dostal v odvetě s Neapolí další žlutou a bude nuceně absentovat. Představuje to velkou ztrátu?

Ztráta to bude, protože Limberský je top krajním obráncem nejen v českém fotbale, ale i v Evropské lize. Jenže do té doby se uzdraví Ďuriš a nějaké řešení najdeme. Už proto, že můžeme počítat s patnácti, šestnácti hráči, se zranění a karet neobávám, neboť i Davida dokážeme nahradit.

O poslední velký úspěch českého fotbalu na evropské scéně se postarala pražská Slavia, která v šestadevadesátém postoupila v Poháru UEFA až do semifinále. Sníte o tom, že se jí vyrovnáte?

Když se Slavia dostala do semifinále, trénoval jsem mladší dorost ostravského Baníku a vůbec jsem netušil, že bych se jednou mohl dostat také tak daleko. Teď bychom chtěli Ciprovu Slavii samozřejmě napodobit. Pokud si vzpomínám, postoupila na úkor italského klubu, takže i v tom ji vlastně kopírujeme.

V duelu s Neapolí jste ji okopírovali náramně, i když hlavně ve druhé půli šlo o duel hodně vyhrocený, při němž emoce doslova plály. Musel jste své svěřence hodně krotit?

Nemyslím, že by šlo o zápas odehrávající se někde za hranou. V sázce byl postup a dál chtěly oba celky, takže emoce do hry vstupovaly, ale rozhodčí je zvládl.

Vy jste zvládli nejen emoce, ale i disciplínu a taktiku, neboť hlavně v tomto směru jste měli nad Neapolí jasně navrch.

Náš způsob hry se odvíjel od výsledku prvního duelu v Neapoli. Mohli jsme si dovolit ten přepych, že jsme nechali soupeře hrát do plné obrany a čekali na příležitost. Počínali jsme si disciplinovaně, vykrývali prostory, nedopustili jsme se chyb a hostům za celý první poločas dovolili snad jen dvě střely ze střední vzdálenosti. Druhá půle byla vlastně stejná... Neapol sice víc držela míč, my čekali, abychom své příležitosti ukázkově zakončili. Nebylo to sice divácky tak atraktivní střetnutí jako před týdnem v Itálii, kde se hrálo nahoru dolů, ale my ho takticky zvládli a soupeře jsme potrestali.

Poradí si Plzeň s Fenerbahce a postoupí do čtvrtfinále Evropské ligy?
Ano
93,4 %
Ne
6,6 %
Celkem hlasovalo 11091 čtenářů.

Reklama

Související témata: