Hlavní obsah

Chybí nám lehkost. Jestli máme vypadnout, tak po parádním představení, burcuje Limberský

Istanbul

Před týdnem trpěl na tribuně, ve čtvrtek večer má přispět k senzačnímu obratu. Plzeňský obránce David Limberský úvodní zápas osmifinále s Fenerbahce Istanbul vynechal kvůli trestu za žluté karty. Odvetu v Turecku však už hrát může. „Jestli máme vypadnout, tak po parádním výkonu," netají zkušený bek, že domácí vystoupení se mu moc nelíbilo.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Radost plzeňských fotbalistů - zleva Marián Čišovský, David Limberský, Jan Kovařík a Václav Procházka.

Článek

Jak jste úvodní osmifinálový souboj s tureckým soupeřem prožíval?

Byl jsem na tribuně a měl nepříjemný pocit, že nemůžu klukům pomoct. Náš výkon byl nemastný neslaný, což jsem pochopitelně viděl.

Radil jste na dálku spoluhráčům? Říkal jste si, jak měli dané situace řešit?

Z hlediště vidí člověk všechno jinak. Sám hraju a vím, že pokaždé člověk nemá optimální den. Ale při šanci Franty Rajtorala a následné dorážce Michala Ďuriše mi tekly nervy.

Reagovali fanoušci na vaši přítomnost na tribuně? Křičeli na vás, co spoluhráči na hřišti předvádějí?

Jasně. Myslím, že jde o český kolorit. Co divák, to trenér. Nemůžeme se zavděčit každému. Ale lidé mají právo říkat názor na naši hru. My však vnímáme a k srdci si bereme především připomínky trenéra.

A jak byste z pozice diváka hodnotil plzeňský výkon prvního duelu?

Nebyl dobrý. Někdy prostě člověku nejde nic. Vezete se od první do poslední minuty a nemůžete průběh zvrátit.

Utěšujete se, že horší výkon než doma s Fenerbahce už v plzeňském repertoáru není, tudíž se můžete jen zlepšit?

Sám na sobě cítím, že nejsem v top formě. I celé mužstvo. V posledních dvou třech zápasech nebyla naše hra ideální. Vše začalo mojí neproměněnou penaltou s Ostravou, pak následovalo Fenerbahce a i vítězství v Mladé Boleslavi přišlo po upracovaném výkonu. Chyběla nám lehkost, jež je třeba nahradit zkušenostmi. Jestli máme vypadnout, tak po parádním představení a hře, která je nám vlastní. Nesmíme opakovat domácí duel. Nevzdáme se.

Lze za dané situace jít do odvety s myšlenkami na zvrat? Není člověk smířený s nepříznivým vývojem dvojzápasu?

Do odvety půjdeme sebevědomě, protože jsme v Evropě zažili už hodně velkých zápasů a někteří mají zkušenosti i z reprezentace. Není to tak, že bychom si pod dojmem posledních utkání nevěřili. Sami naopak víme, že není snadné hrát po vítězství na hřišti soupeře domácí odvetu na nulu. Tým snadno sklouzne k pasivitě.

Fenerbahce nemůže spoléhat na podporu fanoušků, protože stadión zůstane zavřený kvůli řádění příznivců tureckého klubu v předešlých kolech Evropské ligy. Půjde o vaši výhodu?

Nikdy jsem stejnou atmosféru nezažil, snad jen během přípravných utkání na Kypru. Spíše než jako naši výhodu, bych absenci diváků nazval nevýhodou hráčů Fenerbahce, kteří jsou na vyprodaný stadión zvyklí.

Sám jste zažil utkání play off Evropské ligy s Besiktasem Istanbul v červenci 2010. Tehdy jste v Turecku prohráli o tři branky a vy jste byl vyloučen. Jak na duel vzpomínáte?

Šlo vlastně o moji první konfrontaci se soupeři na evropské scéně. Atmosféra byla neopakovatelná. Na dva tři metry nebylo slyšet, na hřišti bylo nemožné komunikovat. Hluk byl strašný. Už při rozcvičce jsme koukali s otevřenou pusou, jak fanoušci podporují Besiktas.

Nedávno jste v dresu fotbalové reprezentace slavil na turecké půdě vítězství 2:0, takže bilanci máte vyrovnanou.

A pokud budu vzájemné konfrontace brát z pohledu vzpomínek, jsou i přes tehdejší vyřazení od Besiktase příjemné. Při domácím utkání jsem vstřelil gól, odveta mě uchvátila prostředím a naposledy jsme s nároďákem slavili triumf. Doufám, že příjemné vzpomínky budou platit i nadále.

Reklama

Související témata: