Hlavní obsah

VIDEO: Místo pekla komorní příprava v kostele. Plzeňáci jsou zklamaní z verdiktu UEFA

Istanbul

Vrchol fanouškovského šílenství nezažijí! Fotbalisté Viktorie Plzeň odehrají čtvrteční odvetu osmifinále Evropské ligy na hřišti Fenerbahce Istanbul před prázdnými tribunami. Byť turečtí fanoušci umí vytvořit peklo na zemi, Západočeši jsou zklamaní z verdiktu disciplinární komise UEFA, která tureckého soka potrestala kvůli výtržnostem příznivců v předešlých kolech.

Fanoušci Fenerbahce Istanbul.

 
Článek

„Za všechny kluky říkám, že jsme chtěli peklo stadiónu Fenerbahce poznat a užít si atmosféru, která podle informací jinde není," tvrdí záložník Jan Kovařík. Plzeňský kapitán Pavel Horváth dává mladšímu spoluhráči za pravdu. „Atmosféra, kterou umí příznivci soupeře vytvořit, přerůstá v šílenství. Když už nám je los přihrál, všichni jsme se na mimořádnou kulisu těšili."

Fenerbahce hrálo v probíhajícím ročníku Evropské ligy doma šestkrát. Už minulý zápas s Borisovem byl však bez diváků. Pět předešlých duelů vidělo dle oficiálních statistik celkem 209 895 fanoušků, což je průměr 41 979 diváků na zápas. Nikdo se v soutěži nemůže pyšnit lepšími čísly. I na průměrnou Vaslui byl stadión Sükrü Saracoglu zaplněn 39 913 příznivci Fenerbahce.

„Bylo by příjemnější absolvovat utkání ve fotbalové atmosféře, nikoliv v kostele. Hrajeme přece kvůli lidem. Mohli jsme zažít něco, co se nám často nepoštěstí," přemítá trenér Pavel Vrba.

Už při rozcvičce koukali s otevřenou pusou

Plzeň už jednu zkušenost s tureckým prostředím udělala. V červenci 2010 narazila v play off Evropské ligy na Besiktas Istanbul. „Jejich fanoušci byli blázniví, ale zápasu dali mimořádný náboj. Prostředí bylo fantastické. Na dva tři metry nebylo slyšet. Bylo nemožné se na hřišti dorozumívat. Hluk byl strašný. Už při rozcvičce jsme tehdy koukali s otevřenou pusou, jak fanoušci Besiktas povzbuzují," vybavuje si obránce David Limberský, který je jeden z mála pamětníků duelu.

Duel v kotli pro padesát tisíc diváků jen za přítomnosti televizních kamer, fotografů a vyvolených hostů VIP bude pro všechny novinkou. „Doufali jsme, že si vynahradíme předchozí kolo, kdy v Neapoli bylo málo diváků. Těšil jsem se na neskutečnou atmosféru. Lidé člověka vybičují k velkému výkonu. Za dané situace bude atmosféra komorní. Jako kdyby šlo o přípravu, jejíž vítěz však bude mezi nejlepšími osmi týmy Evropské ligy," krčí rameny útočník Marek Bakoš.

Uslyšíme trenéra jako na přáteláku, říká Kovařík

Zda půjde o trumf, který může po domácí prohře pomoci západočeským fotbalistům, je velký otazník. „O jistou výhodu jít může, ale nikdy jsem nic podobného nezažil," krčí rameny Limberský. „Všechny pokyny trenéra budou slyšet jako při přáteláku," směje se Kovařík.

„Pro Turky určitě nebude příjemné, když budou tribuny prázdné. Ale i pro nás by bylo lepší hrát před plným stadiónem, který člověka vybičuje. Přeci jen už jsme něco v Evropě odehráli, kolena by se nám nepodlomila," míní záložník Daniel Kolář.

„Zápas bez diváků vyřazovacím bojům nesluší. Pro nás může být hlavní výhoda, že se na hřišti uslyšíme. Fenerbahce nás v Plzni hrozně rychle napadalo, čemuž jsme nedokázali čelit. Přitom někdy stačilo si poradit, křiknout. Pokud na sebe budeme mluvit, určitě bude lépe," přemítá Horváth o důsledcích prázdných tribun pro svoje mužstvo. „Z hlediska komunikace půjde nepochybně o výhodu," přitakává Vrba.

Kolik diváků vidělo Plzeň venku v EL:
2. předkoloRustavi3166
3. předkoloChorzów3824
play-offLokeren4254
skupina BAtlético Madrid20000
skupina BHapoel11 389
skupina BCoimbra3717
1. kolo vyřazovací fázeNeapol15000
Kolik diváků vidělo Fenerbahce doma v EL:
3. předkoloVaslui38393
play-offSpartak Moskva40387
skupina CMarseille47115
skupina CLimassol45000
skupina CMönchengladbach39000
1. kolo vyřazovací fázeBorisov0

Reklama

Související témata: