Hlavní obsah

Neřekneme, nepovíme. Chybující sudí Královec i Damková mají od UEFA zakázáno mluvit

Praha

Sporná penalta, kterou v 87. minutě nařídil český sudí Pavel Královec proti Chelsea ve čtvrtečním úvodním semifinálovém duelu Evropské ligy v Basileji, vyvolala velkou kritiku zejména v Anglii. Český arbitr chyboval, stejně jako jeho další tři kolegové ve zbývajících semifinálových zápasech Ligy mistrů a Evropské ligy.

Foto: Georgios Kefalas, ČTK/AP

Fotbalisté Chelsea protestují u sudího Pavla Královce proti odpískanému pokutovému kopu v utkání proti Basileji.

Článek

Arbitři však mají zakázáno od komise rozhodčích UEFA se k zápasům vyjadřovat. „Nezlobte se, ale máme to od UEFA opravdu zakázané. Dokonce se nesmíme vyjadřovat ani zpětně. Udělal jsem to po duelu Ligy mistrů mezi Bayernem a Arsenalem a byl jsem za to pokárán,“ řekl omluvně Pavel Královec Právu v pátek do telefonu. Z Basileje se vracel se svými kolegy až večer.

Na dotaz, zda hovořil se svým krajanem, gólmanem Chelsea Petrem Čechem, Královec odpověděl: „Nesmím říct ani svoje pocity, byť by se netýkaly bezprostředně průběhu zápasu. Pochopitelně nařízení komise rozhodčích UEFA ctím.“

Upovídaným hrozí tvrdé tresty

Ve Švýcarsku byla v pátek i členka komise rozhodčích UEFA Dagmar Damková. „Chápu váš zájem, ale Pavel Královec má pravdu. Sudí se skutečně nesmějí k zápasům vyjadřovat. Právě jsem na jednání komise ve Švýcarsku, kde hodnotíme i výkony rozhodčích v zápasech evropských pohárů. Dnes jsme se na jednání dohodli, že se k zápasům nebudeme vyjadřovat ani jako jednotliví členové komise,“ uvedla Damková.

UEFA je v tomto ohledu velmi přísná. Upovídaného sudího by mohl stihnout trest, to znamená, že by nebyl nominován i na několik zápasů, nebo by mohl být přeřazen o kategorii níž. Královec se nedávno posunul do elitní skupiny. Kritizovat rozhodčí nesmějí ani hráči a trenéři. Pokud tak činí, tak s velkým rizikem, že budou potrestáni. UEFA to většinou řeší pokutou, v horším případě pak zákazem startu v nejbližším utkání, neposlušné kouče pak zákazem vstupu na lavičku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články