Hlavní obsah

Liberec - Udine 1:1Liberec završil pohárovou pohádku postupem, takže si po remíze s Udine zahraje Evropskou ligu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
23. Delarge 1 : 0
42. Lazzari 1 : 1
Záznam online reportáže

Liberec

Svou pohárovou pohádku si fotbalový Liberec vychutnal až do konce, aby ji nakonec završil postupem. V domácí odvetě play off Evropské ligy totiž remizoval s loni pátým celkem Serie A Udine 1:1 a po dvoubrankové výhře před týdnem v Itálii favorizovaného soupeře, který duel na severu Čech dohrával jen v deseti bez vyloučeného Pereyry, ze soutěže vyřadil. Sám si tak zahraje vysněnou základní skupinu Evropské ligy, která se losuje už v pátek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalisté Liberce se radují z gólu proti Udine.

Článek
Fotogalerie

Třiadvacet minut stačilo a nebylo co řešit. Po trestném kopu totiž propadl míč v šestnáctce Udine k zapomenutému Delargemu a ten nechytatelnou bombou poslal Liberec do hlavní soutěže Evropské ligy. Bylo nemyslitelné, aby domácí ztratili náskok, který v tu chvíli narostl na tři branky.

Delarge představy Udine záhy uťal

Zvláště, když Italové sice před odvetou hodně mluvili a ještě víc si věřili, jenže nic z avizovaných slibů nenaplňovali. Slibovaný úvodní nápor vůbec nepřišel, neboť nesmělé a hlavně nepřesné pokusy Di Nataleho a Muriela se nedaly brát vážně. Natož aby snad brankáře Kováře ohrozily.

A víc toho loni pátý celek Serie A v Liberci nesvedl. Šilhavého tým mu to ani neumožnil, neboť se neuchýlil jen k pasivnímu bránění, ale naopak aktivní hrou a soustavnými útočnými výpady rozleptal plány kouče Guidolina.

První liberecké varování ještě nevzalo Udině vážně, i když Rabušic tváří v tvář chorvatskému gólmanovi v bráně hostů Kelavovi byl v šanci víc než vyložené, druhé však už brankou skončilo. Domácí tak mohli pokračovat v klidu a pohodě, neboť Delarge jim svou trefou tohle všechno dopřál.

Však také prakticky celou první půli drželi bez problémů Italy na distanc a k ohrožení Kovářovy branky je nepouštěli. Natož aby jim nabídli nějakou šanci... O to víc je muselo mrzet, že tři minuty před přestávkou si počínali při bránění až příliš lehkovážně, takže Lazzari se dostal k míči odrážejícímu se šestnáctce hned od několika hráčů a hodně lacino vyrovnal.

V deseti už Italové na zvrat neměli

Po změně stran se Udine povzbuzené vyrovnávací brankou chvíli sice ještě pokoušelo průběh odvety zvrátit, jenže disciplinovaně hrající a při plnění obranných úkolů zodpovědně si počínající domácí už Italy do šancí nepouštěli. Zvláště, když Udine dohrávalo posledních dvacet minut jen v deseti bez vyloučeného Pereyry.

Severočeši naopak sami několikrát zahrozili, a i když přes několik slibných příležitostí vítězný gól nedali, zavládla po excelentním zákroku Kováře, který vytáhl střelu dvě minuty před koncem parádní střelu Maicosuela, a závěrečném hvizdu v Liberci euforie. „Obrovský úspěch," zalykal se štěstím trenér Šilhavý a jeho svěřenci samozřejmě s ním, protože na severu Čech se bude hrát po celý podzim Evropská liga.

Odveta play off Evropské ligy
Sn Liberec - Udinese Calcio 1:1
Branky: 23. Delarge - 42. Lazzari. Rozhodčí: Sidiropulos - Efthimiadis, Gkagkas (všichni Řec.). ŽK: Rybalka, Fleišman, Šural - Pereyra, Basta. ČK: 72. Pereyra. Diváci: 9 700.  Poločas 1:1.
První zápas: 3:1, postupuje Liberec.
Liberec: Kovář - Frýdek, Kováč, Kelič, Fleišman - Sackey - Šural (84. Kolár), Rybalka (90. Hušek), Pavelka, Delarge - Rabušic (86. Kalitvincev). Trenér: Šilhavý.
Udine: Kelawa - Domizzi (31. Maicosuel), Danilo, Heurtaux - Basta, Lazzari, Allan, Pereyra, Gabriel Silva - Muriel, Di Natale (80. López). Trenér: Guidolin.

Reklama