Hlavní obsah

Vácha chce nastoupit už v Bernu, zvláště pokud tam Sparta bude hrát o postup

Praha

Žádný fotbalový invalida. Začátkem minulého týdne se záložník Lukáš Vácha podrobil operaci utrženého menisku a zdálo se, že pro fotbalistu Sparty a národního týmu podzim skončil. Ale kdepak. „V pondělí mi sundají stehy a začnu trénovat. Nechci nic uspěchat, ale pokud budeme hrát ještě v Bernu o postup do jarní části Evropské ligy, chci tam být na hřišti,“ překvapuje pětadvacetiletý fotbalista. Letenští nastoupí na hřišti Young Boys ve čtvrtek 11. prosince.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťané Lukáš Vácha (vpravo) a Ladislav Krejčí oslavují vedoucí gól v utkání Evropské ligy proti Bernu.

Článek

Spektakulárním gólem v prvním vzájemném duelu Mladé kluky z Bernu načal a Sparta nakonec vyhrála 3:1. Pokud si však Letenští nezajistí postup do jarní fáze Evropské ligy příští týden v domácím duelu s Neapolí, rozhodovat se bude až v prosinci v Bernu. V tom případě chce být zraněný Lukáš Vácha trenérovi Vítězslavu Lavičkovi již k dispozici.

„Jsem sedmý den po operaci a všechno běží, jak má. Jediné, co mě ještě omezuje, jsou stehy. V pondělí mi je vyndají, pak budu moci začít trénovat. Kdyby se mělo o postupu rozhodovat až v Bernu, udělám všechno, abych u toho byl," prohlásil Vácha dnes odpoledne na charitativní akci. Sparta pomáhá Nadaci Jedličkova ústavu vybrat peníze na bezbariérový autobus.

Proti Islandu se nemohl ukázat

Záložník se zranil v ligovém duelu na hřišti Slovácka. Přišel tedy o reprezentační duel s Islandem. Do té doby v kvalifikaci nechyběl, v Plzni ho zdatně nahradil mazák Plašil.

„Nešlo jen o Jardu, všichni důležitý zápas zvládli. Trenér Vrba stanovil dobrou taktiku a kluci ji naplnili."

Vácha se mohl v duelu dvou dosud neporažených týmů ve skupině ukázat pozorovatelům zahraničních klubů, ale přišel o ni.

„Nemyslím si, že by mě sledovali jen s Islandem. Mrzí mě, že jsem přišel nejen o reprezentaci, ale také o důležité zápasy se Spartou. Třeba proti Neapoli, kde jsem chyběl již v prvním utkání."

Novoroční přání se může týkat zahraničního angažmá

Vácha prožívá skvělé období. Rychle zdomácněl v reprezentaci, mohl reálně pomýšlet na zahraniční angažmá. Do toho přišlo zranění.

„Chci mít čistou hlavu, žádnými nabídkami se s manažerem nezabýváme. Teď platí, že se soustředím na Spartu, kde mám ještě smlouvu téměř na dva roky. Není mou prioritou utíkat pryč," ujišťuje záložník.

Během kariéry už byl na testech ve francouzském Evianu, v posledních týdnech se spekulovalo o zájmu Twente Enschede či Standardu Lutych. Zřejmě by si mohl troufat i na větší klub.

„Jednou bych si samozřejmě chtěl v zahraničí zahrát. Jde však o to, kdo mě bude chtít. Před rokem jsem si dal novoroční předsevzetí, že se chci dostat do reprezentace. A vyšlo to. Teď mám ještě trochu času si rozmyslet, co si budu přát pro rok příští," usmívá se Vácha.

Reklama

Související témata: