Hlavní obsah

Zasloužené vítězství proti silné Spartě. Švýcaři oslavují postup Young Boys a chválí Štěcha

Bern

Veledůležité vítězství nad silným protivníkem, na němž se výrazně podílel mladý brankář Yvon Mvogo. Švýcarská média oslavují postup fotbalistů Young Boys v Evropské lize, Bern se po Basileji stal druhým klubem ze země helvétského kříže, který si zahraje v evropských pohárech i na jaře. Novináři si všímají také kvalitního výkonu sparťanského brankáře Marka Štěcha.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Útočník YB Bern Guillaume Hoarau proměňuje pokutový kop. Brankář Sparty Marek Štech si na míč ještě sáhl, ale v cestě do sítě už mu nezabránil.

Článek
Fotogalerie

Radovali se bujaře dlouho do noci. Aby ne, vždyť Young Boys podruhé za poslední čtyři roky dokázali postoupit ze základní skupiny Evropské ligy a přečkat pohárovou zimu. A to jim před dvěma lety utekla účast ve vyřazovací fázi soutěže jen o vlásek. Ve skupině A tehdy získali deset bodů stejně jako Liverpool a Machačkala, v minitabulce vzájemných zápasů ale byli nejhorší a obsadili tak až třetí nepostupovou pozici.

Fotbalisté Young Boys Bern si to se Spartou ve čtvrtek rozdali v přímém boji o postup a na umělé trávě před zraky 15 tisíc fanoušků byli úspěšní. Deník Berner Zeitung považuje vítězství Young Boys (2:0) za zasloužené, byť uznal kvalitu a schopnosti českého mistra.

"Sparta se ukázala jako silný, pracující a dobře organizovaný tým. Vítězství Bernu bylo zasloužené, i když Young Boys museli v závěru přežít nepříjemné chvíle," upozorňuje švýcarský deník na obrovské šance Hušbauera a Holka.

Oceňují Mvoga i Štěcha

Největší deník v kantonu Bern připomíná, že se Young Boys museli o výhru v závěru zápasu třást, brankář Yvon Mvogo ale vytáhl okouzlující zákroky.

Výkon dvacetiletého švýcarského brankáře kamerunského původu oceňují i další švýcarská média. "Mvogo z domácího týmu vyčníval, předvedl parádní zákroky proti střelám Krejčího a Hušbauera. Díky němu Young Boys v Evropě přezimují," napsal bulvární deník Blick.

Berner Zeitung vyzdvihl rovněž výkon sparťanského brankáře Marka Štěcha, který hosty několikrát v utkání podržel. Stade de Suisse ohromil zejména ve 48. minutě, kdy zlikvidoval tutovku Hoaraua. "Jeho hlavičku vyrazil zázračně," pochválil deník gólmana Pražanů.

Losování jarní vyřazovací fáze Evropské ligy je na programu v pondělí 15. prosince.

Jak dopadnou Young Boys v jarních vyřazovacích bojích Evropské ligy?
Skončí hned v 1. kole vyřazovací části
73 %
Postoupí do osmifinále
15,6 %
Proniknou do čtvrtfinále
2 %
Probojují se semifinále
1,4 %
Zahrají si finále
2 %
Letošní ročník Evropské ligy vyhrají
6 %
Celkem hlasovalo 6071 čtenářů.

Reklama

Související témata: