Hlavní obsah

Baník Ostrava znovu střízliví z pohárového nadšení

HEERENVEEN (Nizozemsko)

Téměř na rok přesně si fotbalisté Baníku Ostrava utrhli další mezinárodní ostudu. Provinční a průměrný holandský klub z Heerenveenu vyřadil loňského mistra české ligy z prvního kola Poháru UEFA pětigólovým debaklem, kterým odčinili prohru 0:2 z úvodního utkání na Bazalech.

Článek

Také druhý rok za sebou Ostravští na pohárové scéně klopí zrak. A to proti nim ani zdaleka nestál tým kalibru loňských rivalů Leverkusenu nebo Middlesbrough. Zbabělý a odevzdaný výkon plný hrubých chyb ale nemohl mít ani jiné vyústění než další potupný výprask.

"Baník na Spartě a v Heerenveenu, to bylo sto a jedna," nenacházel slov pro čtvrteční blamáž trenér Pavel Hapal. Nesnižoval tím ovšem kvality vítězů. "Je fakt, že Heerenveen hrál výborně a vyšlo mu, na co sáhl, ale ty naše chyby... To, na co jsme v přípravě upozorňovali, hráči kazili od úvodních sekund," mračil se.

Baníku se rozklepala kolena

Baníku se i na nizozemské periferii rozklepala kolena. Bázlivé mužstvo se částečně i samo ničilo od první minuty. Ostravě tentokrát nefungovala ani obrana, kterou Hapal v poslední době několikrát označil za základ úspěchů. "Tolik chyb jako ve čtvrtek jsme nenasekali za všechna předchozí utkání dohromady," kroutil nechápavě hlavou.

Mužstvo z Bazalů však selhalo na všech frontách. Byl to kolektivní propadák obránců, záložníků i jediného útočníka Papadopulose, který ve finále nečekaně vzal hlavní díl viny na sebe. Jedinou šanci, jíž si Baník vytvořil, totiž před půlí ještě za stavu 0:1 zazdil špatnou hlavičkou. "Takové příležitosti prostě musím dávat, ještě v tak důležitém utkání. Beru to na sebe. Vypadalo by to úplně jinak," překvapil Papadopulos novináře svým prohlášením.

Krach je na zásah psychologa

Další krach Ostravy je už na hlubší rozbor a snad i zásah psychologa. Před odletem do Nizozemska se totiž všichni dušovali, že loňské debakly byly ponaučením a nemohou se opakovat. Realita přinesla pravý opak. Baník však po sobotním triumfu na Spartě nejspíše podlehl dojmu, že v odvetě už se nic nemůže stát.

"Nevím, jestli to bylo vnitřní odvahou každého jednotlivce, jestli nezvládli atmosféru utkání. Nerad bych to rozváděl, ale myslím, že hráči zápas nezvládli už při příjezdu na stadion. To je otázka pro každého z nich," naznačil Hapal.

Baník znovu tvrdě dopadl na zem, ale Hapal optimisticky věří, že z debaklu si hráči vyjmou to pozitivní. "A vzít si třeba i příklad z Heerenveenu. Jak agresivně a na hranici sebeobětování šel za vítězstvím. Prostě musím před ním smeknout klobouk. Dokonale nás zaskočil," připustil Hapal.

Reklama

Související témata: