Hlavní obsah

Vítězně vstoupila do Evropské ligy jen Plzeň. Spartu spasil Lafata, v Liberci loupila Braga

Praha
Aktualizováno

Výhra, remíza, prohra. Se střídavou úspěšností si vedli čeští zástupci v úvodních zápasech základních skupin Evropské ligy. Zatímco mistrovská Plzeň zásluhou gólů Tomáše Hořavy a střídajícího Milana Petržely slaví výhru 2:0 nad Dinamem Minsk, fotbalisté pražské Sparty na hřišti řeckého Asterasu Tripolis urvali jen díky střelecké pohotovosti kanonýra Davida Lafaty alespoň bod po výsledku 1:1. Nula zatím svítí na bodovém kontě Liberce. Slovan nevyužil domácího prostředí a U Nisy podlehl portugalské Braze 0:1.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Tomáš Hořava z Plzně (vpravo) se raduje se spoluhráčem Michalem Ďurišem z gólu.

Článek
Fotogalerie

Báječná série plzeňských fotbalistů pod koučem Karlem Krejčím pokračuje! Západočeši zvítězili i v pátém soutěžním zápase bez inkasované branky. Po opatrném začátku se Viktoria poprvé prosadila ve 36. minutě, Hrošovský našel Procházku, který ještě přiťukl míč Hořavovi a ten zblízka hlavou zamířil pod břevno.

Po změně stran mohl přidat druhý gól Ďuriš, který šel z úhlu sám na hostujícího brankáře, ale ve výhodné pozici trefil jenom nohu brankáře Gutora. Prosadil se až střídající záložník Petržela a to hned po minutě pobytu na trávníku. A byla to lahůdková akce! Po narážečce s Rajtoralem na pravé straně obešel Petržela tři protihráče, jednomu z nich dokonce nasadil jesličky, a svou ránu ještě otřel o tyč.

Lafatovi rozhodčí neuznali dva góly

Sparťanský soupeř Asteras sice ve třech kolech nové sezóny řecké ligy zvítězil jen jednou, ale Pražanům připravil dokonalý šok. Už ve 2. minutě se prosadil Mazza a mohlo být ještě hůř, když šel na Bičíka sám Jannu, ale hostující brankář míč vyrazil. Sparta se rozjížděla pomalu, Frýdek po rohu hlavičkoval jen do tyče a Lafatovu trefu neuznali sudí kvůli spornému ofsajdu.

Ani do druhé půle nevstoupili Ščasného svěřenci nejlépe. Po zaváhání Costy zakončil sólo do tyče Mazza a vzápětí skončil Funtasův lob těsně vedle branky. Až v 56. minutě se v pokutovém území nejlépe zorientoval Lafata a letenský kapitán, který v pátek oslaví 34. narozeniny, poslal míč do prázdné branky.

V závěru ještě rozvířila atmosféru neuznaná branka, o kterou se po rohu postaral hlavičkou opět Lafata. Rozhodčí však patrně posoudil souboj Krejčího s domácím brankářem Košickým jako nedovolený a vůči protestům hostů byl hluchý. Sparta tak ani na čtvrtý pokus v Řecku nevyhrála, poprvé však bodovala.

Debakl soupeři neoplatili. Naopak

Liberec utrpěl první soutěžní prohru po deseti utkáních a nedokázal soupeři oplatit devět let starý debakl z Portugalska 0:4. Naopak. Vyrovnaný zápas rozhodl po hodině hry Rafa Silva.

Největší šanci úvodní půle spálil Šural, jehož hlavičku kryl skvělým zákrokem brankář Matheus. A tak se po pauze radovali hosté. Fonteho přihrávka prošla napříč vápnem a domácí obránci nepokryli nabíhajícího Rafu Silvu, který doklepl míč do odkryté branky.

Severočeši mohli vyrovnat, ale střídající Bartošák po přetaženém centru minul křížným pokusem tyč. Krátce před koncem měl možnost zvýšit náskok Bragy znovu Rafa Silva, jenž šel sám na Koubka. Udělal mu i kličku, ale trefil jen boční síť.

V dalším utkání EL se Viktoria představí za dva týdny na hřišti španělského Villarrealu, Sparta přivítá APOEL Nikósie a Liberec prověří Olympique Marseille.

Evropská fotbalová liga - 1. kolo:
Skupina E:
Plzeň - Minsk 2:0
Branky: 36. Hořava, 75. Petržela
Skupina F:
Liberec - Braga 0:1
Branka: 60. Rafa Silva
Skupina K
Asteras - Sparta 1:1
Branky: 2. Mazza - 56. Lafata
Další výsledky

Reklama