Hlavní obsah

Křivda v Řecku může stát český fotbal klidně i stamilióny

Praha

Zářez, který může v konečném důsledku bolet nejen Spartu, ale celý český fotbal. Tak lze hodnotit dopad rozhodnutí chorvatských sudích, kteří v Řecku obrali Letenské o vítězný gól a tudíž o výhru. A protože o peníze jde vždycky až v první řadě, je to drahé.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata protestuje proti rozhodnutí sudího Marija Strahonji, jenž mu vítěznou trefu neuznal.

Článek
Fotogalerie

Zatímco za výhru v jednom utkání skupiny Evropské ligy se vyplácí prémie 9,7 miliónu korun, za remízu jen 3,2 miliónu. Prvotní efekt je tedy zřejmý - sudí Strahonja oškubal Spartu přímo v Tripolisu o víc než šest miliónů.

Může se stát, že úvodní ztráta ji bude ve skupině K s dalšími účastníky Schalke a Nikósií stát postup. Pak by ve střednědobém důsledku přišla buď o prémii 6,8 miliónu korun za druhé místo, nebo dokonce 13,5 miliónu za vítězství ve skupině.

Nejcitelnější nakonec může být efekt dlouhodobý. Trojlístek Plzeň, Sparta a Liberec reálně usiluje o to, aby měl český šampión pro pohárový ročník 2017/18 zaručen přímý postup do Ligy mistrů. Letos je start v základní skupině honorován minimální částkou 324 miliónů korun. Prémie se rok od roku zvyšují - a co když bude právě jeden bod chybět!?

Nasazení do pohárů určuje žebříček koeficientů. Češi v něm aktuálně figurují na třináctém místě s odstupem na magickou dvanáctou příčku, kterou zatím drží Turci. Ze čtrnácté pozice se zase na Čechy tlačí Řekové, takže utkání Asterasu se Spartou navíc bylo přímým duelem dvou konkurentů.

Právě 12. místo jako poslední zaručuje jednu místenku ve skupině Ligy mistrů. Při troše štěstí může i třinácté místo zajistit jackpot v podobě přímého postupu do milionářské soutěže - pouze v případě, že si vítězové Ligy mistrů i Evropské ligy zajistí přímý postup do LM ve svých ligových soutěžích.

Žebříček koeficientů:
11. Švýcarsko30,575
12. Turecko30,200
13. Česká republika28,525
14. Řecko27,100
15. Rumunsko25,383
16. Chorvatsko23,875
Umístění na 12. příčce jako poslední zaručuje přímý postup do LM, umístění na 15. příčce jako poslední zaručuje dvě místa v kvalifikaci LM.

Reklama

Související témata: