Hlavní obsah

Mluvit o postupu si netroufnu. Získali jsme jen tři body, zůstal sparťanský kouč Ščasný na zemi

Praha

Tah se změnami v sestavě mu vyšel, neboť rošády na kyperského protivníka platily a hlavně - do hry sparťanských fotbalistů se promítly pozitivně. Však to také byl od ní v druhém duelu základní skupiny Evropské ligy nejlepší výkon, jaký na podzim předvedla. „V předchozím střetnutí v Tripolisu jsme si nechali dát branku, která vývoj zápasu ovlivnila, tentokrát jsme ale utkání kontrolovali,“ pochvaloval si výkon svých svěřenců letenský kouč Zdeněk Ščasný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Zdeněk Ščasný během utkání Evropské ligy s APOEL Nikósie.

Článek
Fotogalerie

Před konfrontací s Apoelem jste přitom prohlašoval, že vás čeká mnohem silnější protivník, než na kterého jste narazili v prvním střetnutí. Přitom jste ho jasně přehráli...

To proto, že doma hrajeme daleko lépe než na cizích hřištích. A my zahráli skutečně výborně, od začátku jsme diktovali tempo a soupeři dovolili jedinou šanci.

Právě ta mohla být pro další vývoj střetnutí klíčová. Zatrnulo vám hodně, když se za stavu 1:0 objevil Efrem před brankárem Bičíkem?

Byl to strašně důležitý okamžik, i když si netroufnu tvrdit, že byl okamžikem zlomovým. Bičík v ten moment podržel. Ale i Efrem prokázal své individuální kvality a potvrdil, že fotbalisté Apoelu jsou lepší dopředu než v defenzivě.

Prakticky vzápětí jste přidali druhou branku a za výhrou už kráčeli naprosto suverénně, takže tři předpokládané body jste si připsali na konto bez problémů.

Splnili jsme to, co jsme chtěli - vyhrát za každou cenu. Bylo to důležité nejen vzhledem ke konstelaci ve skupině, ale i s ohledem na výsledek nedělního derby se Slavií.

V porovnání s derby jste udělal rošády v sestavě, které vám vyšly. Třeba se zařazením Brabce, ale stejně tak Fataie nebo Marečka. Znamená to, že už máte jasno o ideální sestavě, která se v dosavadním průběhu podzimu pravidelně měnila?

Nevím, zda je ideální, jen v to mohu doufat. Na levém kraji obrany zahrál velice dobře Frýdek, Fatai hrál také výborně.

Přitom jste ho zařadil do středové řady, i když do Sparty přišel jako hrotový útočník s patentem na góly.

Bavil jsem se s ním o této roli, protože jsem věděl, že v předchozím angažmá v Rumunsku na tomto místě hrával. A proti Apoelu potvrdil, že i na levém kraji zálohy může nastupovat. Nabíhal za obranu, plnil si defenzivní úkoly, poctivě se vracel. Tím ovšem netvrdím, že bude hrát v záloze napořád, protože je to výborný útočník.

Vyšel vám i tah s Brabcem, který zaskakoval za zraněného Holka...

Uvažoval jsem o jeho nasazení bez ohledu na to, zda by Holek byl k dispozici. Je pravda, že jsem mu nedával moc příležitostí, ale pochopil to, i když jeho manažer uvažoval o tom, že odejde na hostování. Ale on pracoval, byl trpělivý, v přípravě jsme se snažili odstranit chyby, které jsem mu vytýkal.

A proti Apoelu zahrál výtečně...

Souhlas. A nejen proto, že založil akci před první brankou a druhý gól sám dal. Počínal si suverénně, takže stoprocentně dostane větší prostor.

V základní sestavě se objevil i Mareček, jemuž jste dal přednost před Steinhöferem. Co vás k tomu vedlo?

Věděl jsem, že Efrem je nebezpečným hráčem a že Mareček zvládne úkoly lépe. V soubojích i ve hře dozadu.

Tahy vám vyšly, takže máte na kontě čtyři body a společně s vedoucím týmem skupiny Schalke můžete myslet na postup...

Něco podobného si zatím neodvážím říct. Získali jsme tři body, ale další zápasy jsou teprve před námi.

Postoupí Sparta ze základní skupiny K do další fáze Evropské ligy?
Ano
86,1 %
Ne
13,9 %
Celkem hlasovalo 1919 čtenářů.

Reklama

Související témata: