Hlavní obsah

Pohovory pomohly, výhra nad Spartou rovněž. Plzeň se chytá naděje, chce se rvát o postup

Plzeň

Nikdo mu nemusí připomínat cíl, který dal majitel klubu Paclík před sezónou mužstvu befelem. A už teprve se nemůže bránit, že tehdy ještě u mužstva nebyl. Když po vyřazení z kvalifikace o Ligu mistrů Viktorii Plzeň po Koubkovi přebíral, převzal s ní trenér Karel Krejčí i úkol uspět s ní v pohárové Evropě. Dožít se v Evropské lize jara a pak pokračovat i dál.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Trenér Plzně Karel Krejčí svým svěřencům důrazně promluvil do duše a pomohlo to.

Článek

Jenže po třech zápasech základní skupiny Evropské ligy je český mistr v zapeklité situaci. Na kontě má pouhé tři body, a pokud chce s myšlenkami na jaro dál alespoň koketovat, musí ve čtvrtečním večeru bezpodmínečně porazit vídeňský Rapid. Ale ani to stačit nemusí.

Počítat umí, ví, že nezáleží jen na nich

„Počítat umíme a po výsledku z Vídně víme, že nemáme postup ve svých rukou. Abychom vykřesali naději, potřebujeme nad Rapidem vyhrát," uvědomuje si plzeňský kouč až moc dobře, že nezbývá než porazit rakouského protivníka.

"A pak vyhrát i v Minsku. Pokud by se nám to také podařilo, existovala by naděje hrát v posledním kole s Villarrealem o postup. Pokud šance existuje, budeme se o ni rvát. Mužstvo má na to, aby i současnou konstelaci zvládlo," tvrdí Krejčí.

Náročnost jen ku prospěchu

Nedělní výhra v ligovém šlágru se Spartou ho v přesvědčení utvrdila.

„Přístup i nasazení, to všechno bylo mnohem vyšší než v předešlých utkáních. Hráči ukázali, že to v nich je, ale že na ně musíme být prostě mnohem náročnější. Se Spartou jsme si potvrdili, že jim to prospívá a ještě větší náročnost jim rozhodně neuškodí," přitakával plzeňský kouč a ex post prozrazoval, že po prohrách ve Vídni a Brně a před konfrontací s Pražany měl s hráči pohovory.

„Pro někoho byly nepříjemné, ale účel splnily. Proti Spartě to bylo ostatně znát. Hrát proti ní padesát minut v deseti a vyhrát, to je nesmírně povzbuzující."

Sparta jako inspirace

Nedělní duel by proto měl posloužit jako inspirace i proti Rapidu. „Plzeň je stavěna na útočný fotbal, který je naší předností. Jenže ve Vídni jsme byli moc pasivní a proto jsme neuspěli. Pokud tedy chceme v odvetě vyhrát my, musíme si v útočné fázi počínat daleko lépe. Jedině pak oživíme postupové naděje," je Krejčí přesvědčen, že hráči jeho úkoly pochopili a v jejich výkonu se to projeví.

O sestavě pro čtvrteční zápas však mluvit nechce. Natož aby prozradil složení stoperské dvojice, nad níž se po Procházkově zkratu a vyloučení v utkání se Spartou vznáší největší otazníky.

„Procházka přestřelil, což si sám uvědomuje. Dostal trest, který je interní klubovou záležitostí, ale je natolik zkušený, aby se ponaučil," odmítl Krejčí, že by Procházkova absence v zápase s Rapidem měla být oním klubovým trestem za školácké oplácení a následnou červenou kartu.

Pravdou navíc je, že v předchozích utkáních právě Procházka často chyboval a Plzeň po jeho zkratech inkasovala.

„Pravdou je, že figuroval u obdržených branek, ale není to o jeho slabé formě, ale o přístupu, který musí být mnohem lepší. Zvláště, když je kapitánem, tahounem a lídrem kabiny," namítá Krejčí. „O složení stoperské dvojice přemýšlím, ale definitivně se rozhodnu až ve čtvrtek."

Jak skončí duel Evropské ligy mezi Viktorií Plzeň a Rapidem Vídeň?
Vyhraje Plzeň
81,4 %
Zápas skončí remízou
6 %
Vyhraje Rapid
12,6 %
Celkem hlasovalo 1175 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články