Hlavní obsah

Lituje břevna, remízu ale bere. Škoda je dobrého člověka, říká slávista Sýkora

Astana

Byl u dvou klíčových momentů. Nejprve báječně nachystal gól pro Ngadeua, poté po rychlém protiútoku nastřelil břevno. Pokud by rána záložníka Slavie Jana Sýkory skončila v síti, možná by si Pražané odvezli z utkání Evropské ligy na půdě Astany víc než bod za remízu 1:1...

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Fotbalista Slavie Jan Sýkora v akci, přeskakuje Dmitrije Šomka z Astany v utkání Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Při trestném kopu, ze kterého jste se dostali do vedení, šlo o nacvičený signál?

Mám za úkol trefit prostor, hráči v náběhu si mají najít balon. Míša si ho skvěle našel a zavěsil.

Brzy jste mohli odskočit Astaně o dva góly, trefil jste břevno. Chtěl jste střílet nahoru?

Snažil jsem se střelu tlačit nahoru, protože jsem viděl, že gólman stojí na přední tyči. Po zemi by to chytil. Tak jsem to zvedl, bohužel to skončilo na břevně.

Břevno orazítkoval krátce poté i Stoch. Nemyslíte, že je škoda, že jste nevyhráli?

Mrzí to, ale škoda je jen dobrého člověka. Jasně, měli jsme čtyři šance v první půli, které měly skončit gólem. Nestalo se. Je ale dobré, že jsme si šance vypracovali, příště je proměníme.

Proč po pětatřiceti minutách dominance Slavie skončila?

Těžko říct. Hrotový útočník Astany si začal sbíhat víc do pole, opírali se o něj. Přečíslovali nás uprostřed, nezachytávali jsme náběhy. Bylo to tedy spíš tím, že soupeř pozměnil hru.

Bod nakonec berete?

Na jednu stranu ano, z Astany se budou vozit body těžko. Sice jsme měli v prvním poločase víc šancí, převahu, ale po přestávce dokázali domácí svoji sílu. Remíza je podle mě zasloužená.

Po dvou zápasech máte na kontě čtyři body. Jedete podle plánu?

Žádný plán jsme neměli. (směje se) Myslím, že čtyři body jsou na rozjezd dobré.

Čelili jste čtyřhodinovému časovému posun, umělé trávě, chladu, měli jste pozměněný denní režim. Bylo to složité se s tím vypořádat?

Každý z nás se před odletem psychicky připravil, že to bude jiné. Šetřili jsme všichni síly, jak to šlo, abychom se na utkání připravili. Umělá tráva také nebyla problém, měli jsme ve středu v Astaně trénink, zvykli jsme si. V zimě na umělku chodíme každý den. Jen míč byl trochu rychlejší.

Oproti sobotnímu ligovému duelu ve Zlíně jste změnili sestavu na šesti místech. Bylo to znát na souhře?

Myslím, že nebylo. Jsme na sebe z tréninku zvyklí. Neřekl bych ale, že tolik hráčů můžeme pokaždé točit. Pokud by bylo každý zápas šest změn, nebylo by to úplně optimální. Ale trenér ví, co dělá, nese to ovoce.

Reklama

Související témata: