Hlavní obsah

Boleslav gólem v nastavení vyřadila Marseille

MLADÁ BOLESLAV

Fotbalisté Mladé Boleslavi si prodloužili svou premiérovou sezónu v evropských pohárech. Po heroickém výkonu otočili v odvetě 1. kole Poháru UEFA nepříznivě se vyvíjející dvojzápas a porazili Olympique Marseille 4:2. První duel sice prohráli 0:1 a i ve čtvrtek dvakrát museli dvakrát dotahovat ztrátu, ale třemi góly v závěrečné půlhodině šokovaného soupeře poslali ze hry.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Radost fotbalistů Boleslavi po postupu přes Marseille.

Článek
Fotogalerie

Postupový gól vstřelil Tomáš Sedláček ve druhé minutě nastaveného času.

Kouči Dušanu Uhrinovi mladšímu se tak povedlo navázat na patnáct let starý úspěch svého otce, jenž slavný francouzský velkoklub připravil s pražskou Spartou o účast v Lize mistrů. Jména čtyř soupeřů pro skupiny 2. kola se Středočeši dozvědí v úterý.

Rodinný následník trenérského řemesla sliboval pro začátek čtvrtečního zápasu velké útočné manévry, ale jeho svěřenci jako by se možnosti postupu přes několikanásobně bohatší klub, který před dvěma lety hrál ve finále Poháru UEFA, zalekli. Začali opatrně a jako by tím vykolejili i diváky, kteří byli dlouho zticha. V komorní atmosféře bylo slyšet jen pár desítek příznivců Olympique, a ti měli brzy důvod k radosti.

Z lenivého tempa po čtvrthodině hry najednou vystřelil proti mladoboleslavským obráncům Ribéry, posunul míč přes dva protihráče na Nianga k brankové čáře a když zadáci čekali zpětnou přihrávku, naběhl si přímo před Millera Maoulida a ideální pas trefil jistě pod břevno.

Teprve tehdy začal lídr české ligy získávat půdu pod nohama a snažil se kombinačními akcemi rychle postupovat k soupeřově brance. Hosté však byli pořád daleko přímočařejší. Zvlášť senegalský rychlík Niang dělal domácí obraně problémy. Ale stejně jako Marseille vykouzlili gól z ničeho také domácí. Po rohu se dostal míč k Matějovskému, ten jej krátkým centrem posadil na hlavu Peckovi a nejlepší střelec klubu vyrovnal.

Fotbalisté Mladé Boleslavi vycítili šanci, snažili se do přestávky přidat gól naděje, ale v nejlepší šanci mířil Abrahám vedle. Než se vrátily týmy z kabin, oheň z domácích znovu vyprchal. Marseille znovu zápas kontrolovalo a rychle se také vrátilo do vedení. Po Rolkově faulu na Nianga se postavil k míči zhruba třiadvacet metrů od branky obávaný střelec z dálky Nigerijec Taiwo a i když jeho střela šla po zemi, skončila u levé tyče Millerovy branky.

Poláček se trápil

Dušan Uhrin pak stáhl nevýrazného reprezentanta Kuliče, už předtím vystřídal trápícího se Poláčka. A jejich náhradníci Kysela s Holubem zařídili vyrovnání. První z nich si v šestnáctce patičkou prohodil míč mezi Cesarovýma nohama, slovinský stoper jej poslal k zemi a Holub penaltu bezpečně proměnil.

Domácí kouč se pak pokusil ještě přimáčknout soupeře a posílil útok o Sedláčka. Holub nejdřív dvakrát zblízka ztroskotal na brankáři Carrassovi, ale pak hlavou poslal do sítě Rolkův centr. A Marseille v té chvíli už bez Ribéryho rázem ztratilo lesk. Centimetry chyběly Abrahámovi i Rolkovi, který poté, co minul branku, padl v šestnáctce zklamáním s rukama v dlaních.

Chvíli na to ale všem na stadiónu vystřelily ruce nahoru nadšením. Soupeřovu branku v té chvíli dobýval i gólman Miller a velkou měrou se zasloužil o gól, jenž má zatím prominentní místo v klubové historii. Carrasso ještě proti Rajnochově hlavičce skočil k tyči, ale stěží vyražený míč napálil do sítě Sedláček. Středočeské město nadskočilo radostí, noc oslav začala.

FK Mladá Boleslav - Olympique Marseille 4:2 (1:1)
Branky: 62. z pen. a 83. Holub, 34. Pecka, 90.+2. Sedláček - 15. Maoulida, 56. Taiwo. Rozhodčí: Bossen - Brink, Slot (všichni Niz.). ŽK: Rolko, Šmerda, Matějovský - Beye, Cana, Niang. ČK: 90+3. Šmerda (Boleslav). Diváci: 5000. První zápas 0:1, postoupila Mladá Boleslav.
Boleslav: Miller - Šmerda, Rajnoch, Rolko, Palát - Vaculík (65. Sedláček), Abrahám, Matějovský, Poláček (46. Kysela) - Kulič (58. Holub), Pecka. Trenér: Uhrin.
Marseille: Carrasso - Beye, Civelli, Cesar, Taiwo - Cana (62. Nasri), M'Bami, Oruma - Maoulida (67. Bamogo), Ribéry (77. Pagis) - Niang. Trenér: Emon.

Reklama

Související témata: