Hlavní obsah

Čecha začala vyšetřovat Fotbalová asociace

LONDÝN

Výroky brankáře Petra Čecha v českých médiích na adresu sudího nedělního utkání s Arsenalem začala v úterý prošetřovat anglická Fotbalová asociace. Londýnský klub svého gólmana brání tím, že jeho slova byla za Lamanšským průlivem špatně interpretována.

Foto: ČTK/Stanislav Peška

Petr Čech přichází na reprezentační sraz před kvalifikací na ME.

Článek

Čech komentoval v rozhovoru pro MfDnes rozhodnutí rozhodčího Grahama Polla, po němž dostal branku. Poll nařídil přímý kop proti Chelsea a nechal ho útočníka Thierryho Henryho zahrát, aniž by předtím zapískal. Čech si v té době teprve stavěl zeď, střela ho překvapila, nestačil na ni zareagovat a míč skončil za jeho zády.

Podle sudího bylo jeho rozhodnutí plně v souladu s pravidly. Pollovo počínání dnes také oficiálně a bez výhrad podpořila Fotbalová asociace (FA), což Čechovu postavení zřejmě neprospěje. Chelsea sama vstřelila před zhruba šesti lety stejným způsobem gól West Hamu.

Trenér Arsenalu Arséne Wenger řekl, že s pravidlem sice sám nesouhlasí, ale že ho Henry využil tvůrčím způsobem a za branku může Čech, protože se nepřizpůsobil.

Čech však v rozhovoru s Mf Ddnes řekl, že jeho klub Henryho akci čekal a spoluhráč Eidur Gudjohnsen si od rozhodčího vymohl slib, že bude pískat, což pak Poll nedodržel. Na otázku proč, Čech podle českého deníku odpověděl vtipem, že možná fandí Arsenalu nebo to možná bylo zatmění.

Nestrannost sudích je v Anglii svatá

Chelsea sice tvrdí, že to nebylo v Británii správně přeloženo, ale má zřejmě spíše na mysli jinou část rozhovoru. V ní Čech řekl, že rozhodčí jeho tým poškodil, což některá britská média přeložila slovem "cheat", což spíše než poškodit znamená podvést. Není ovšem pochyb, že v Anglii stačí k vyšetřování už obvinění, že rozhodčí není nestranný.

V ostrovním fotbalu nebývá totiž zvykem, aby kluby rozhodčí veřejně kritizovaly, a navíc takto tvrdě. Trenér Chelsea José Mourinho si po zápase dal velký pozor, aby výkon rozhodčího Polla, který je považován za špičku v Premier League, nijak nekomentoval.

Hned na tiskové konferenci po zápase vtipkoval, že by ho to mohlo stát peníze na pokutě, které raději utratí za vánoční dárky. Před časem byl uložen trest Graemu Sounessovi v té době z Blackburnu Rovers, který při zápase s Tottenhamem právě Pollovi řekl, že "musí být fanouškem Spurs".

"FA může potvrdit, že vyšetřuje vyjádření v médiích připsaná brankáři Chelsea Petru Čechovi o rozhodčím Grahamu Pollovi po zápase jeho týmu s Arsenalem v neděli 12. prosince," uvádí se ve stručném prohlášení, které dnes vydala asociace.

Terry: Nesledovali jsme hru

Vyšetřování Čechových výroků se v Anglii čekalo. The Daily Telegraph již ráno napsal, že FA Čechův humor nepochopí. Jiné listy napsaly, že jeho vtip "nebyl moudrý".

Mezitím ovšem odpovědnost za gól vzal na sebe kapitán Chelsea John Terry. "Trénovali jsme to," řekl. "Někdo má být čelem k Petrovi, aby mohl řídit zeď a ostatní mají sledovat hru, aby věděli, co se děje. Neudělali jsme to a to je zklamání." Gudjohnsen zase dnes potvrdil Čechova slova, že rozhodčí slíbil, že před Henryho kopem zapíská.

Na druhé straně trenér Chelsea Mourinho dal znovu najevo, že gól podle něho nebyl čestný. "Pokud zapomenete na druhý gól Arsenalu - pokud to tedy můžete nazvat gólem - byl to dobrý výsledek," uvedl. Nedělní zápas skončil remízou 2:2.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.