Hlavní obsah

Real po debaklu na Liverpoolu vyhrál a stále stíhá Barcelonu

MADRID

Španělská fotbalová liga se přehoupla do své poslední třetiny a souboj o mistrovský titul je v plném proudu. Fotbalisté Realu Madrid v posledních týdnech výrazně snížili dvanáctibodovou ztrátu na vedoucí Barcelonu, přesto však za svým odvěkým rivalem zaostávají na druhém místě o šest bodů.

Článek

Oba celky si uvědomují, že závěr sezóny se nezadržitelně blíží a odpovídá tomu i herní nasazení. Čekalo se, jak se dokáží hráči Realu vypořádat s čtyřgólovým debaklem v Lize mistrů ze hřiště Liverpoolu, po kterém se s milionářskou soutěží rozloučili již v osmifinále. Mužstvo ale zabralo a v posledním ligovém kole porazilo v sobotu Bilbao 5:2.

Sudí však musel vypjaté utkání mírnit třinácti kartami. Za domácí Bilbao zápas nedohráli Yeste, který viděl červenou bez předchozího varování, když na zem srazil gólmana Realu Casillase, a ani Martinéz, který se do šaten putoval po druhé žluté kartě.

O osudu utkání rozhodl až druhý poločas, protože do kabin se po trefě Llorenteho ze závěru první půle šlo za vyrovnaného stavu 2:2. Dvěma přesnými zásahy po změně stran se v dresu Realu blýskl nizozemský snajpr Klaas-Jan Huntelaar. První gólový zásah zaznamenal bývalý hráč Ajaxu Amsterodam dvě minuty po přestávce střelou z vně pokutového území a na 4:2 zvýšil po rychlém brejku v 61. minutě.

Ještě před ním se trefili Huntelaarův spoluhráč z národního týmu Arjen Robben a Argentinec Gabriel Ivan Heinze. Ten se prosadil hned dvakrát, pouze jednou však zamířil do správné branky. To bylo po přesném centru Wesleyho Sneijdera z přímého kopu. Na konečných 5:2 uzavřel v 85. minutě z pokutového kopu Gonzalo Higuaín.

Dařilo se i Barceloně

Stoprocentní byla i Barcelona, která si poradila s Almerií, i když se proti třináctému celku La ligy dlouho nemohla prosadit. Vinu na tom měla především absence ofenzivních hvězd Barcelony Samuela Eto'a a Thierryho Henryho. Tím nejlepším možným způsobem je však nahradil mladičký Bojan Krkič, jenž dvěma góly z úvodu druhého poločasu rozhodl o výhře svého týmu v poměru 2:0 a udržení šestibodového náskoku na druhý Real.

Výsledek mohl mít mnohem výraznější rysy, ale vyššímu brankovému přídělu do sítě Almerie zabránil buď mladý brazilský gólman Diego Alves, jenž čtyřmi fantastickými zákroky v prvním poločase udržel Almerii ve hře, či nepřesná muška hostujících hráčů. Na druhé straně kromě střelce obou branek Krkiče vyčnívali Andrés Iniesta, jenž měl prsty v obou gólech, a jako obvykle argentinský supertalent Lionel Messi.

Katalánský celek, který po loňské sezóně opustil trenér Frank Rijkaard a na jeho místo přišel bývalý dlouholetý hráč Barcy Pepe Guardiola, podle všeho dokázal zažehnat výsledkovou krizi z minulého měsíce. Ve třech po sobě jdoucích kolech uhráli Messi a spol. pouze jeden bod za remízu 2:2 na půdě Betisu Sevilla. Následovaly prohry doma v městském derby s Espanyolem 1:2 a na půdě Atlética Madrid 3:4. Dvě výhry z posledních dvou kol však vrátily na Nou Camp klid.

Realu pomohla výměna kouče

Špatné období zažíval i Real Madrid, jehož vedení po nepřesvědčivých výsledcích odvolalo v prosinci z lavičky německého kouče Bernda Schustera a na jeho místo dosadilo bývalého kouče anglického Tottenhamu Hotspur či španělské Sevilly Juandeho Ramose.

Hráči Bílého baletu pod novým koučem prohráli hned ve svém úvodním vystoupení na půdě Barcelony 0:2, od té doby však tým úřadujícího španělského šampióna poznal jiný, než-li opojný pocit z vítězství pouze jednou. Ve 26. kole totiž Real doma pouze remizoval s Ujfalušiho Atlétikem Madrid 1:1. Celkově měli svěřenci kouče Schustera od jeho nástupu do funkce skóre 32:7 ze třinácti zápasů, z nichž jedenáctkrát vyhráli.

Reklama

Související témata: