Hlavní obsah

Fotbalisté ve Španělsku žádají lepší zdravotní testy

MADRID

Nečekané úmrtí kapitána Espaňolu Barcelona Daniho Jarqueho vzbudilo mezi španělskými fotbalisty vlnu obav. Hráči žádají, aby byly zlepšeny zdravotní testy a aby byl nalezen způsob, jak případné srdeční problémy odhalit.

Článek

Šestadvacetiletý obránce Jarque zemřel v sobotu v hotelu během soustředění v Itálii, když mu selhalo srdce. Stalo se tak dva roky poté, co rovněž na srdeční selhání zemřel při zápase záložník Sevilly Antonio Puerta, kterému bylo teprve 22 let.

Srdeční slabost postihla i záložníka Realu Madrid Rubena de la Reda, který v říjnu zkolaboval při utkání, aniž lékaři zjistili důvod. Následně se sice zotavil, ale stále není schopen hrát.

"Znovu odešel mladík, který měl před sebou celý život. Věřil jsem, že se to už nestane, ale stalo," uvedl k Jarqueho smrti brankář Sevilly Andres Palop, který byl jako první u umírajícího Puerty. "Začíná nás to znepokojovat. Podstupujeme lékařské prohlídky, ale ty nejsou schopné takové problémy odhalit. Za hráče mohu říct, že doufáme, že se lékaři začnou na tento problém specializovat, aby k něčemu podobnému v budoucnu již nedošlo," dodal Palop.

S gólmanem Sevilly souhlasil i španělský reprezentant Santi Cazorla. "Je divné, když se objeví tolik případů v krátké době po sobě. Do hlavy proto lezou myšlenky, že se to může stát každému z nás," řekl záložník Villarrealu. "Znepokojuje nás to, protože říkají, že se to nedá odhalit. Proto by bylo třeba, aby začali hledat řešení jak podobné problémy zjistit," dodal další ze španělských reprezentantů Albert Riera z Liverpoolu.

Srdeční problémy však nejsou specialitou španělského fotbalu. V posledních letech byly důvodem hned několika tragédií na fotbalových trávnících. K nejznámějším případům patřilo v lednu 2004 úmrtí maďarského reprezentanta Miklose Fehéra, jenž v ligovém utkání v barvách Benfiky Lisabon podlehl infarktu.

Sedm měsíců předtím zkolaboval a zemřel kamerunský fotbalista Marc-Vivien Foé na Poháru FIFA. Potíže se srdcem se nevyhnuly ani českému útočníkovi Michalu Medunovi, který musel v roce 2006 ukončit vrcholovou kariéru.

Reklama

Související témata: