Hlavní obsah

Hrozba pro Manchester? Mourinhův důvtip a fantastická motivace navrch, tvrdí Ferguson

Manchester/ Praha

Všechno by mělo hrát v bitvě gigantů pro Manchester United. Všechno, až na Mourinhův důvtip. „A on svůj důvtip bude chtít proti mně využít, tím jsem si jistý. A že je José zatraceně důvtipný a mazaný, to si pište,“ přiznal kouč lídra anglické Premier League Alex Ferguson, že ve středeční první osmifinálové partii Ligy mistrů na San Bernabeu mezi Realem Madrid a jeho týmem žádné prognózy o favoritovi platit nebudou.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Sir Alex Ferguson, manažer Manchesteru United, uděluje pokyny útočníkovi Wayneovi Rooneymu.

Článek

Manchesteru United by mělo nahrávat všechno. Vede suverénně anglickou ligu, vyhrává jeden zápas za druhým, jeho náskok před obhájcem titulu Manchesterem City narostl na dvanáct bodů.

Ostrý kontrast ve srovnání s Realem, který je španělské lize až třetí, přičemž na první Barcelonu má šestnáctibodové manko, takže Mourinho je logicky pod velikým tlakem.

Mourinho na audienci

„Proto přehodnotil priority a jeho hlavním cílem je vyhrát Ligu mistrů, o tom nepochybuji," je přesvědčený jedenasedmdesátiletý Ferguson, který se netají  přátelskou náklonností k Mourinhovi. Mimochodem - když v neděli přijel Mou do Manchesteru, aby si středečního soupeře svého Realu prohlédl na vlastní oči v duelu s Evertonem, pozval ho na návštěvu do svého království v útrobách Old Trafford.

„Byl jsem tím obrovsky poctěn. Sir Alex je nejen velkou postavou světového fotbalu, ale je to především dobrý člověk, s nímž jsem měl vždy skvělé vztahy," přiznal Mourinho, jak moc ho audience u Fergusona potěšila.

Trenér Manchesteru mu ovšem komplimenty oplatil. „José odvedl v Madridu skvělou práci a vybudoval výtečný tým. A nikoli jeden, on by mohl postavit hned dvě skutečně silná a skvělá mužstva."

Ferguson se do války vtáhnout nenechá

Že by snad psychologická válka, kterou dokáže Mourinho spustit před každou velkou konfrontací a z níž vychází prakticky pokaždé jako vítěz?

„Já se do ní vtáhnout nenechám, protože vím, jak je José chytrý. On si v nich libuje a vysloveně si je užívá. Nikdy si nemůžete být dopředu jistí, s čím přijde," odmítá Ferguson pustit se portugalským koučem ve službách Realu do rozpustilých hrátek, natož pak slovních přestřelek.

„Pro mě je podstatné, abych pro zápas v Madridu vybral a sestavil správný tým," přidal před cestou na San Bernabeu.

Jednu výhodu Ferguson ale přece jen registruje a přiznává - na Real čekají mezi prvním osmifinále s jeho Manchesterem a březnovou odvetou na Old Trafford dva velice prestižní zápasy s Barcelonou. Nejprve ve španělském Královském poháru, poté v lize.

„Real čeká skutečně náročný program, neboť se bude muset vyrovnat s velkým tlakem. Ale Josého touhou je v první řadě vyhrát Ligu mistrů, protože by se stal prvním trenérem, který by něco podobného svedl s třemi různými mužstvy. A to pro něho představuje fantastickou výzvu," uvědomuje si Ferguson, že kontroverzní Mou bude chtít přes jeho Manchester postoupit za každou cenu. A že k tomu použije veškerý svůj důvtip, o tom kouč United nepochybuje.

Reklama