Hlavní obsah

Kanibal Suárez pro prvním zápase v dresu Barcelony slíbil: Buďte v klidu, nikoho už kousat nebudu

Barcelona/Praha

Přes dvaasedmdesát tisíc diváků bylo na Nou Campu zvědavo na první vystoupení uruguayského snajpra Luise Suáreze v dresu Barcelony. Třináct minut před koncem přátelského zápasu s jedenáctkou mexického Leónu se dočkali. Pro soutěžní duely stále distancovaný Suárez vystřídal Brazilce Rafaela, takže debut v novém působišti má za sebou. „Ukázal, že nabídne Barceloně v této sezóně velké fotbalové okamžiky,“ hlásil po vítězství 6:0 nový kouč katalánského velkoklubu Luis Enrique.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Barcelonský útočník Luis Suárez si proti Leónu zahrál poslední čtvrthodinu.

Článek
Fotogalerie

Uruguayský kanibal Suárez, který přestoupil z Liverpoolu do Barcelony za 65 miliónů liber, se dočkal koncem minulého týdne zmírnění trestu. V novém působišti podle verdiktu sportovní arbitráže CAS smí trénovat a dokonce hrát i přátelské zápasy. K prvnímu soutěžnímu střetnutí může ovšem vyrukovat až 25. října, takže o den později by mohl nastoupit ve slavném El Clásiku proti Realu Madrid.

Prozradil, že i psycholog mu pomáhá

Kousat v něm prý nebude. Alespoň to svatosvatě slíbil, když ho Barcelona v úterý oficiálně představovala jako svou novou akvizici.

„Je to má soukromá záležitost a raději ji nebudu komentovat. Ale mluvil jsem na toto téma s psychology," přiznal sedmadvacetiletý hříšník, který během světového šampionátu pokousal v zápase s Itálií Chielliniho a protože šlo už o třetí prohřešek tohoto rázu, FIFA se s ním nepárala.

„Po incidentu s Chiellinim a vynesení trestu jsem se ocitl v hluboké depresi. Psycholog mě však nabádal, že musím čelit realitě a projevit lítost," nakonec se Suárez přece jen rozpovídal.

Myslí jen na současnost

I zmírnění trestu, k němuž svolila sportovní arbitráž CAS, proto přijal. „Respektuji ho. Teď mám dva měsíce, abych se co nejlépe připravil, až zase budu moci hrát soutěžní zápasy," prohlásil sedmadvacetiletý uruguayský reprezentant, jehož distanc se vztahuje i na zápasy národního týmu v bojích o Copa América 2015.

„Snažím se zapomenout na to, co se stalo, a soustředit se jen na současnost," vykládal na úterní tiskové konferenci v Barceloně a netajil, že měl velké obavy, aby z jeho přestupu z Liverpoolu do Barcelony po šampionátovém incidentu nakonec nesešlo.

„Samo sebou, že jsem tím byl znepokojen. A nejen tím, že by z transferu mohlo sejít, ale především z toho, co jsem udělal. Ujišťuji všechny fanoušky Barcelony, že teď už nemusí mít obavy. Nikdy nic podobného neudělám," sliboval Suárez.

Enrique: nabídne velké okamžiky

Trenér Enrique tomu také věří. Ba co víc, je přesvědčen, že Uruguayec bude pro Barcelonu velkým přínosem.

„Ukázal, že nabídne Barceloně v této sezóně velké fotbalové okamžiky," nechal se nový kouč Katalánců slyšet po přípravě s mexickým Leónem. Podle něho není zase až tak velkým problémem, aby i největší hvězdy jeho týmu mohly hrát vedle sebe.

„Je potřeba vytvořit jen platformu, aby hráči tak vysokých kvalit spolu hráli. Když funguje spolupráce Messiho s Neymarem nebo Rafaela s El Haddadim, proč by to nemohlo být stejné mezi Suárezem a Ramirezem či ostatními?" odpověděl řečnickou otázkou Enrique.

Reklama

Související témata: