Hlavní obsah

Barcelona se omluvila za El Clásiko, přemotivovaný autor gólu Atlétika Torres jí k tomu ale pomohl

Barcelona/Mnichov
Aktualizováno

Omluva za selhání v El Clásicu se fotbalistům Barcelony povedla, i když v první čtvrtfinálové partii Ligy mistrů s druhým madridským rivalem jim trvalo celý poločas, než se ze sobotní prohry s Realem probrali. Atlético k tomu ovšem domácím napomohlo. Na Camp Nou vedlo, hrálo dobře a hlavně chytře, jenže přemotivovaný autor gólu Torres se nechal po dvou naprosto zbytečných faulech po půlhodině vyloučit a Barcelona po změně stran početní převahu využila k obratu. Ve druhém čtvrtfinálovém utkání rozhodla o výhře Bayernu blesková trefa Vidala už ve 2. minutě, takže Guardiolův tým má před odvetou slibnou pozici, aby popáté v řadě zamířil do semifinále.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Luis Suárez z Barcelony jásá po prvním gólu proti Atléticu.

Článek
Fotogalerie

Brazilec Ederson hájící bránu Benfiky si ještě nesáhl na míč a jeho tým už prohrával. Režie, jakou si Guardiola a celý Bayern s ním moc přál, neboť portugalský protivník už nemohl spoléhat jen nad bezuzdné bránění a vyčkávání, jež od něho v Mnichově očekávali. Stačil centr Bernata, hlavička Vidala a domácím od druhé minuty všechno nahrávalo.

Však také měli čtvrthodiny jasně navrch a zaskočenému soupeři vůbec nepůjčovali míč. Presovali, napadali, vyhrávali osobní souboje, měli jasně navrch. Benfika se z tlaku vymanila až poté, co Bayern s nasazením ubral, začal myslet víc na obranu a pro změnu on trpělivě čekal na příležitosti k dalšímu úderu. A přišly, to se ví.

Do šance se dral Lewandowski, ale Ederson byl u míče dřív, Müller pálil jako z děla, ale dvaadvacetiletý Brazilec se zaskvěl zase, Vidal pak hlavičkoval v další velké šanci jen do země.

Až po změně stran začali Portugalci předvádět, jak dovedou být nebezpeční. Po jednom z výpadů měl jejich nejlepší střelec Jonas, který letos nasázel v 28 soutěžních utkáních už 32 gólů, na noze vyrovnání, ovšem Neuer svůj tým podržel. A za sedm minut měli Jonas a po něm Mitroglu šanci na vyrovnání zase.

Benfiku pochopitelně tyto příležitosti povzbudily, ale gól nedala a nakonec měla štěstí, že neinkasovala podruhé. Ribéry měl obrovskou příležitost, ale Ederson ji znovu zlikvidoval, Lewandowski v nastaveném čase naprosto selhal, neboť bránu vůbec netrefil, takže Bayern se musel spokojit jen s těsnou výhrou.

Torres zabijákem i hříšníkem

Po El Clásicu se smrtící jihoamerické trio ve službách Barcelony ocitlo v palbě kritiky, ale trenér Enrique svou trojici „MSN" hájil.

„Jsou nejlepší na světě, ale nejsou to stroje. Všichni tři jsou ve výtečné formě," omlouval jejich selhání v ligové konfrontaci s Realem. V prvním čtvrtfinále Ligy mistrů se však potvrdilo, že třeba Neymar si s formou zrovna netyká. Když po dvaceti minutách Barcelona konečně vyzrála na důsledně praktikované napadání Atlétika a Brazilec se ocitl ve stoprocentní šanci, kterou jindy s přehledem proměňuje, hlavičkoval nad bránu.

Zločin, za nějž byli domácí záhy potrestáni. Váhající stoperská dvojice a chytré prostrčení míče, které předvedl Koke, stačilo Torresovi, aby dostal Atlétiko do vedení. Adrenalin, který v někdejším snajprovi světového kalibru kypěl, začal po prvním letošním gólu na scéně Ligy mistrů pulsovat ještě víc. Dokonce tolik, že během sedmi minut dostal po naprosto zbytečných faulech uprostřed hřiště dvě žluté a musel ven.

Pro jeho tým samo sebou rána. Přitom jen u Torresova gólu zůstat nemuselo. Ter Stegen měl totiž dost práce.

Po půli se pochopitelně dostavilo barcelonské peklo. Za pět minut si domácí připravili víc šancí, než za celý první poločas. Messi však v akrobatické poloze pálil nůžkami vedle, Neymar trefil břevno, další střelu Mesiho vyrážel Oblak, přesto bylo otázkou času, kdy přijde vyrovnání.

Domácí totiž hru neskutečně zrychlili, dávali míč briskně od nohy, zatlačili protivníka do šestnáctky, takže ten se bránil mnohdy jen za cenu zoufalých odkopů. Tlak pochopitelně neustál a Suárez zařídil obrat ve skóre. Nejprve vyrovnal poté, co ho trefil Alba, poté rozhodl, když mu posadil míč na hlavu Messi.

Třetí branku už ovšem Barcelona přes převahu a další slibné možnosti nepřidala, neboť Atlético i v početním oslabení ubránilo nejtěsnější prohru, jež mu dává naději pro odvetu.

Úvodní čtvrtfinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:
FC Barcelona - Atlético Madrid 2:1 (0:1)
Branky: 63. a 74. Suárez - 25. F. Torres. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp (všichni Německo). ČK: 35. F. Torres. ŽK: Busquets, Sauárez, Mascherano - Torres, Filipe Luís, Hernández, Griezmann, Fernández, Oblak.
Barcelona: Ter Stegen - Alves, Mascherano, Piqué, Alba - Rakitič (64. Rafinha), Busquets (80. Roberto), Iniesta (83. Arda Turan) - Messi, Suárez, Neymar. Trenér: Enrique.
Atlético: Oblak - Juanfran, Lucas, Godín, Filipe Luís - Koke, Gabi, Saúl - Griezmann (76. Partey) - Carrasco (53. Fernandéz), Torres. Trenér: Simeone.
Bayern Mnichov - Benfica Lisabon 1:0 (1:0)
Branka: 2. Vidal. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všichni Polsko). ŽK: Ribéry, Bernat - Jonas, Lindelöf.
Bayern: Neuer - Lahm, Kimmich (60. Javi Martínez), Alaba, Bernat - Vidal - Douglas Costa (70. Coman), Müller (85. Götze), Thiago, Ribéry - Lewandowski. Trenér: Guardiola.
Benfica: Ederson - Almeida, Lindelöf, Jardel, Eliseu - Fejsa, Sanches - Pizzi (90. + 1. Samaris), Gaitán - Jonas (83. Salvio), Mitroglu (70: Jiménez). Trenér: Vitória.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.