Hlavní obsah

Češi i po tvrdé španělské lekci žijí, měla by jim stačit remíza s Anglií

PRAHA

První postupový mečbol nevyšel, naopak se změnil v tvrdou lekci od rozjetých Španělů. Ještě štěstí, že Ukrajinci pak na mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Dánsku remizovali s Anglií, což se týmu kouče Dovalila moc hodí. Češi zůstali ve skupině B na druhém místě a k postupu do semifinále by jim v neděli měla stačit remíza v posledním utkání ve skupině s Anglií - za předpokladu, že Španělé neprohrají s Ukrajinci.

Foto: Henning Bagger, Reuters

Adam Hloušek (vpředu) se snaží zpracovat míč před dotírajícím hráčem Španělska.

Článek

Španělé je hezky rychle vrátili zpátky na tvrdou zem. Podstatné však je, že druhý postupový mečbol mají fotbalová lvíčata v neděli ještě stále k dispozici. Na nikoho se nemusí ohlížet - výhrou nad Anglií si potvrdí účast v semifinále.

Díky Ukrajincům pak mají k dobru ještě jednu reálnou cestu směrem k olympijskému Londýnu. Také remíza v posledním utkání ve skupině by měla Čechům k postupu dál stačit. Podmínkou je, že Španělé zároveň neprohrají s Ukrajinou, nebo naopak prohrají o čtyři a více gólů. Pokud by Ukrajina vyhrála o tři góly, museli by Češi remizovat a celkem nastřílet ve skupině víc gólů než Španělé...

Tabulka skupiny B:
1.Španělsko21103:14
2.Česká republika21012:33
3.Anglie20201:12
4.Ukrajina20111:21

„Hlavní je, že to pořád máme ve svých rukou a žijeme. Musíme Španělsko hodit za hlavu a hledět už dál,“ burcuje mužstvo trenér Jakub Dovalil.

V případě, že Češi porazí Anglii a Ukrajinci neprohrají se Španěly, vyhrají lvíčata skupinu B. Další varianty se už týkají postupu ze druhého místa.

Co rozhoduje v případě bodové rovnosti
1. Větší počet bodů získaných ve vzájemných zápasech
2. Skóre ve vzájemných zápasech
3. Větší počet vstřelených gólů ve vzájemných zápasech (pokud se rovnost bodů týká alespoň tří týmů)
4. Skóre ze všech zápasů ve skupině
5. Větší počet vstřelených gólů ve všech zápasech ve skupině
6. Koeficient z kvalifikačních skupin na ME 2009 a 2011
7. Skóre z baráží
8. Průměr vstřelených gólů z baráží
9. Žebříček fair-play ze závěrečného turnaje
10. Los
Pokud budou mít všechna kritéria shodná dva týmy, které spolu hrají poslední zápas ve skupině, rozhodne o postupu penaltový rozstřel.

Reklama