Hlavní obsah

Ostuda na titulní straně! Italský tisk si vysloužil tvrdou kritiku: Níž už klesnout nemůžeme

Praha

Šlágr s velkým Š. Italská nejvyšší soutěž se těší na páteční megabitvu nesmiřitelných rivalů Interu Milán s AS Řím. A samozřejmě místní média věnují střetu lídra tabulky s pátým celkem maximální pozornost. Tu však získal především významný italský deník Corriere dello Sport. Ovšem trošku jinak, než by asi sám chtěl.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva Romelu Lukaku z Interu Milán a Michal Frydrych ze Slavie.

Článek

Jsou jedněmi z největších hvězd Serie A. A tak nebylo divu, že se belgický útočník Romelu Lukaku a anglický fotbalista Chris Smalling objevili na titulní straně italského deníku Corriere dello Sport.

Ať potud by bylo vše v pořádku, kdyby však k podobizně obou hráčů nebyl přidán titulek "Black Friday". Když k tomu přidáte skutečnost, že oba fotbalisté jsou tmavé pleti, je skandál na světě. Na obrovskou vlnu kritiky ze strany fanoušků i samotných fotbalistů vedení redakce dlouho nezapomene.

Foto: Sport.cz

Tituní strana deníku Corriere dello Sport.

"Měli byste se stydět, tohle je úplně za hranou. Je to obrovská ostuda pro celý italský fotbal. Vůbec nevíte, co děláte." To jsou jen některé z řady těch slušnějších ohlasů, které zaplavily sociální sítě.

K celé záležitosti se vyjádřilo i vedení Interu, za který Lukaku hraje. "Fotbal je vášeň, způsob života, ale slouží i pro navazování přátelství a sbližuje lidi. My budeme vždycky proti takovým formám diskriminace," píše klub na sociálních sítích.

Do tvrdé kritiky listu se pustil i Piara Powar, výkonný ředitel organizace Fare, která bojuje proti diskriminaci ve fotbale. "Jsou lidé, kteří vůbec nevědí, kde je hranice, co je ještě akceptovatelné a co už ne. Novináři stejně tak mohou vzít dva fotbalisty bílé pleti a dát k nim třeba titulek ´bílé úterý´. Je to prostě neakceptovatelné."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Romelu Lukaku z Interu Milán obchází brankáře Slavie Ondřeje Koláře během utkání základní skupiny Ligy mistrů.

Proti přístupu listu se vymezila řada klubů v čele s AC Milán a AS Řím. Jejich vedení na protest zakázalo spolupracovníkům listu do konce roku přístup do svých tréninkových center. Co víc? Hráči obou klubů nebudou deníku k dispozici. Podporu bojkotu následně na sociálních sítích vyjádřily kluby nejen z Itálie, přidal se například i příští soupeř pražské Slavie v Lize mistrů Borussia Dortmund.

Deník si ale za svým nápadem stojí a tvrdí, že rasisticky se chovají ti, kteří rasismus v tomto "nevinném titulku" vidí. 'Black Friday', pro ty, kteří tomu chtějí a dokážou rozumět, byl a je pouze oslavou různosti, hrdostí na to být jiný, úžasným bohatstvím různosti," napsal list na svém webu. "Nevinný titulek byl přeměněn v jed těmi, kteří mají jed v sobě."

Lukaku čelil rasistickým urážkám v minulosti již několikrát. Naposledy se ohradil proti údajným pokřikům ze strany některých slávistických fanoušků během utkání Ligy mistrů v Edenu, v minulosti pro změnu známý fotbalový expert Luciano Passirani prohlásil, že Lukaka lze zastavit jen za podmínky, kdy mu dáte deset banánů. Za to ho vedení stanice calcio 24 okamžitě propustilo.

Reklama

Související témata: