Hlavní obsah

Rosický: Výhra nad Wiganem může být zlomovým okamžikem sezóny

PRAHA

S českým fotbalistou Tomášem Rosickým a jeho Arsenalem to dlouhé minuty nevypadalo příliš růžově, vždyť hostující Wigan držel ještě deset minut před koncem bezbrankovou remízu a Kanonýři se přes jeho precizní obranu nemohli prosadit. Pak však londýnské fanoušky rozjásal Gallas a gólovou pojistku přidal právě Rosický. „Je to pro nás ohromně cenná výhra,“ liboval si.

Článek

Arsenalu v zápase chybělo mnoho tradičních opor. Trenér Arsene Wenger měl problémy hlavně se sestavením záložní řady. Kvůli zranění nemohli nastoupit Hleb s Flaminim, disciplinární trest si odpykával Španěl Fabregas. Z tradičních středopolařů tak v základní sestavě vyběhl jen Rosický. I to mohl být jeden z důvodů, proč se Kanonýři dlouho střelecky trápili.

„Těch důvodů ale bylo víc. Soupeř přijel dokonale takticky připraven a ukázal, že změna trenéra – i když ten nový zatím jen seděl v hledišti – mu prospěla,“ připomněl Rosický na svých internetových stránkách příchod Steva Bruce na post trenéra Wiganu.

V závěru zápasu, stále za bezbrankového stavu, navíc Arsenal přišel o Thea Walcotta, který po faulu Heskeyho dlouho ležel na trávníku a nakonec musel být vystřídán. „Doktoři řekli, že dál pokračovat nemůže, protože má ztuhlý nerv v oblasti kotníku,“ vysvětloval kouč Wenger. Rentgenové vyšetření ale závažnější poranění neodhalilo, a tak by měl být anglický reprezentant v pořádku. Domácí příznivci ale na Heskeyho faul nezapomněli a po zbytek zápasu hlasitě pískali při každém hráčově kontaktu s míčem.

I bez Walcotta ale nakonec Londýňané rozhodli zápas ve svůj prospěch. V osmdesáté třetí minutě odcentroval z pravé strany obránce Sagna a Gallas hlavou otevřel skóre. „Je to takový skrytý útočník. Vždy ví, kde se má ve vápně objevit a přijít s rozhodujícím momentem,“ chválil francouzského defenzivního záložníka Wenger, pro kterého to byla 250. výhra na lavičce londýnského klubu.

Góly v posledních minutách zápasu nejsou náhodou

O tři minuty později upravil na konečných 2:0 po rychlém protiútoku Tomáš Rosický. Jeho křížná střela se do sítě odrazila od pravé tyče. „Sobotní výhra je pro nás ohromně cenná, vždyť každý občas může ztratit nějaký ten bod, může to být dokonce zlomový okamžik,“ radoval se kapitán české reprezentace.

Pro Arsenal to nebylo poprvé, kdy zápas ve svůj prospěch rozhodl až v závěrečných minutách. „Rozhodně už to nemůže být jen náhoda,“ shodovali se po zápase Wenger a Rosický.

Radost Arsenalu mohla být o to větší, že v souběžně hraném utkání Manchester United překvapivě prohrál na hřišti Boltonu. Kanonýři tak mají v čele tabulky tříbodový náskok právě před svěřenci Alexe Fergusona, navíc sehráli o zápas méně. „Před náročnou zimní sérií je to dobrý základ,“ uzavírá Rosický.

Reklama

Související témata: