Hlavní obsah

Manchesterské derby se na počest mrtvých obejde bez reklam

MANCHESTER

V dresech zcela bez reklam vyběhnou v polovině února k městskému derby fotbalisté Manchesteru United i konkurenčního City. Komerce tentokrát ustoupí pietě k mrtvým fotbalistům Manchesteru United, kteří zahynuli 6. února 1958 při leteckém neštěstí v Mnichově. Domácí nastoupí v replikách svých tehdejších dresů, smuteční dres dnes slíbili i funkcionáři City.

Článek

S nápadem uctít smutné 50. výročí jindy nesmiřitelného rivala přišli fanoušci City. "Začali jednat s naším hlavním sponzorem i s firmou Le Coq, která nás obléká. Obě firmy nakonec samy nabídly, že svá loga pro toto derby odstraní," prohlásil mluvčí klubu Paul Tyrrel. Hráči dostanou od výrobce speciální dresy se smutečními symboly, včetně černých pásek.

K podobnému kroku zřejmě přistoupí i vedení United. Navíc jedná s Fotbalovou asociací o tom, zda by hráči nemohli nastoupit bez předepsaných jmenovek či dokonce čísel na zádech.

Na zápas hraný 10. února na stadiónu Old Trafford dostanou fanoušci hostí tři tisíce lístků. Všichni dostanou jako přídavek i dopis od trenéra Svena-Görana Erikssona a kapitána Richarda Dunna, který je vyzve k slušnému fandění a uctění památky mrtvých fotbalistů. V obálce bude i fotografie bývalého brankáře City a posléze i novináře Franka Swifta, který při nehodě také zahynul.

Stroj Airspeed Ambasador se při nárazu rozpadl

V únoru 1958 se Manchester United vracel z pohárového utkání proti CZ Bělehrad a letoun se zastavil v Mnichově, aby doplnil palivo. Plocha tamního letiště Riem ale byla pokryta vrstvou rozbředlého sněhu a stroj Airspeed Ambasador se při odletu nemohl rozjet na vzletovou rychlost. Na třetí pokus se sice od země odlepil, ale vzápětí zavadil o plot na konci ranveje a při nárazu do přilehlého domku se rozpadl.

Osm ze sedmnácti vesměs mladých hráčů stála nehoda život, další dva museli kvůli zdravotním následkům ukončit kariéru. Zahynulo i patnáct dalších lidí, kteří mužstvo doprovázeli, včetně trenérových asistentů a osmi novinářů. Manchesteru United se rozpadlo mužstvo, které navzdory velkému podílu mladých hráčů dokázalo vyhrát anglickou ligu a mělo před sebou velkou budoucnost.

Reklama

Související témata: