Hlavní obsah

Manchester má tříbodový náskok, londýnské derby skončilo remízou

LONDÝN/PRAHA

Dvě středeční dohrávky anglické fotbalové Premier League rozhodly o tom, že má Manchester United na čele tabulky již tříbodový náskok na Arsenal. O dva body méně než Kanonýři má momentálně třetí Chelsea. V její brance se ještě neobjevil český gólman Petr Čech, který doléčuje poraněný kotník, a jeho spoluhráči remizovali v nervy drásajícím londýnském derby s Tottenhamem 4:4. United si díky dvěma trefám Cristiana Ronalda poradili s Boltonem 2:0.

Článek

Na podzim získal momentálně osmnáctý celek tabulky Bolton cenný skalp slavného Manchesteru United po gólu Anelky, který ale již hájí barvy Chelsea. Pouze na lavičce nechal na začátku zápasu domácí kouč Sir Alex Ferguson anglického reprezentanta Wayne Rooneyho. Nadějný brankář Ben Foster si sice v minulém zápase proti Derby odbyl úspěšnou premiéru po vleklém zranění, přednost před ním ale nakonec v brance United dostal Tomasz Kuszczak.

Svou touhu po obhajobě mistrovské trofeje dokázal divákům na Old Trafford novopečený kapitán a nejlepší střelec anglické ligy Cristiano Ronaldo. Portugalský reprezentant otevřel svým 23. ligovým gólem v sezóně skóre již v osmé minutě. Luis Nani rozehrál rohový kop, zadáci Boltonu nechali Ronaldovi příliš volného prostoru uvnitř pokutového území a jeho pravačka tuto chybu neomylně potrestala. Svůj druhý zářez si mohl třiadvacetiletý fotbalista na pažbu vyrýt po úspěšné exekuci přímého kopu na začátku 19. minuty.

Těsně před odchodem do kabin vytvořili před gólmanem Al Habsim Rudí ďáblové pekelný závar, po němž ale míč za brankovou čárou neskončil. Po změně stran se na hřišti jako střídající hráč objevil Rooney a připsal si tak jubilejní 150. start v nejvyšší anglické soutěži. I přes trvalou převahu domácího celku již branka nepadla a United si po výhře 2:0 vytvořili na čele ligy tříbodový náskok před dvojicí Chelsea, Arsenal. Bolton na Old Trafford nebodoval od 11. září 2002, kdy o vítězství Trotters rozhodl jedinou brankou Kevin Nolan.

Londýnské derby plné zvratů

Diváci na White Hart Lane viděli v dohrávce 27. kola ligy napínavý souboj dvou týmů, které se střetly takřka před měsícem ve finále Ligového poháru. Blyštivý Carling Cup tehdy zvedali nad hlavu, po úspěšně zvládnutém prodloužení, hráči Tottenhamu. Ti hostili v londýnském derby Chelsea, v jejíž brance se oproti předzápasovým prognózám neobjevil Petr Čech, který stále ještě definitivně nedoléčil poraněný kotník. Jedničce Kohoutů Robinsonovi se podařilo se stejným problémem vyrovnat lépe a mezi tyčemi se tak neobjevil ani druhý zástupce české brankářské školy Radek Černý.

Hosté šli do vedení již ve třetí minutě. Neustálé dohady médií o slabé produktivitě útočné dvojice Chelsea Anelky s Drogbou utnul rázně druhý jmenovaný. Reprezentant Pobřeží slonoviny nejprve rozehrál přímý kop do zdi z hráčů soupeře, vzápětí si ale naběhl na zadní tyč a hlavou uklidil centrovaný míč jesličkami Robinsonovi do sítě. O pár okamžiků později se prezentoval úspěšnou dorážkou Drogbovy střely Joe Cole, jeho radost ale zmařil zdvižený praporek rozhodčího na čáře.

Ve 12. minutě bylo srovnáno a byl u toho opět Drogba. Při obranné standardní situaci jej ve vzdušné bitvě na celé čáře porazil domácí Jonathan Woodgate, tedy hrdina vzájemného duelu ve finále Carling Cupu. Vedení na stranu Blues vrátil Michael Essien o sedm minut později, když dokázal chytrým přehozením zužitkovat pas Colea. Jeho jmenovec Ashley byl v nastaveném čase pak hodně rád, že za brutální šlapák na holeň Huttona viděl z ruky rozhodčího Mikea Rileyho pouze žlutou kartu.

Berbatov odmítl dokonat obrat 

Velmi dobře hrající Joe Cole se prosadil hned šest minut po změně stran. Na 3:1 zvýšil se štěstím po přihrávce Salomona Kaloua, který nastoupil ke svému 50. zápasu v dresu Chelsea. Domácí se ale nechtěli vzdát, o zdramatizování průběhu se postaral bulharský kanonýr Dimitar Berbatov. Ten byl v 61. minutě po rozehrání rohového kopu ve vzduchu lepší kapitána Blues Terryho a svou hlavičku poslal přímo pod břevno Cudiciniho svatyně.

Italský gólman se vytáhl proti nejlepšímu střelci Kohoutů Robbie Keanovi o několik okamžiků později a bravurně odmítl vyrovnání. Na druhé straně mohl vzápětí vrátit Chelsea klid v podobě dvoubrankového náskoku Essien, jeho střelu ale zastavila tyč. V 75. minutě bylo srovnáno. Hostům se stala osudná další standardka, po níž se nekompromisní ranou prosadil střídající Tom Huddlestone.

A skvostný fotbalový zážitek pokračoval. Vedení na stranu Blues vrátil svým druhým gólem v zápase na konci sedmé desetiminutovky Joe Cole, na 4:4 vyrovnal v týdnu pokutou stižený kapitán Kohoutů Robbie Keane střelou zpoza vápna. Stoprocentní šanci na definitivní zvrat měl v nastavení na kopačce Berbatov, ale Cudicini vytáhl proti jeho projektilu famózní zákrok a týmy si tak body, zřejmě spravedlivě, rozdělily.

V neděli čekají první čtyři celky anglické Premier League veledůležité bitvy v dostizích o ligový primát. Vedoucí Manchester United přivítá na svém trávníku čtvrtý Liverpool, na hřiště Čechovy Chelsea zavítá Rosického Arsenal.

Premier League
27. kolo:
Tottenham - Chelsea 4:4
Branky: 11. Woodgate, 60. Berbatov, 76. Huddlestone, 88. R. Keane - 52. a 80. J. Cole, 3. Drogba, 20. Essien.
29. kolo:
Manchester United - Bolton 2:0
Branky: 8. a 19. C. Ronaldo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.