Hlavní obsah

Boj o titul je stále otevřený, říká gólman Chelsea Čech

Dvěma góly zdramatizoval Michael Ballack boj o anglický titul. V první půli překonal Van der Sara hlavou a ve druhé z pokutového kopu. Chelsea se tak dotáhla v přímém souboji na Manchester United, za který se trefil jednou Wayne Rooney. Domácí ve druhé půli podržel opět Petr Čech.

Článek

Zatímco domácím chyběl Lampard, jemuž zemřela matka, na lavičce Manchesteru zůstal Cristiano Ronaldo a dalších pět hráčů, kteří nastoupili ve středu v Barceloně. Chelsea mačkala Manchester v první půlhodině jako citrón, leč marně, nedostala z něj ani jednu gólovou „kapku“, i když dvakrát hned v úvodu střílel Essien. Lídr Premier League se dostával přes půlící čáru jen sporadicky. „Od první minuty bylo na našem výkonu zřetelně poznat, že chceme vyhrát, že nebudeme hrát na 0:0 a pak čekat na nějaký náhodný gól, který se nám podaří vstřelit,“ ohlédl se za utkáním na svých webových stránkách Petr Čech.

Přetíženou obranu držel Rio Ferdinand, kterému odešel po deseti minutách parťák Vidič, poté, co se jeho nízko skloněná hlava srazila s Drogbovým kolenem. Otřesen a s krvácejícími ústy byl odnesen z trávníku. Nejblíže ke vstřelení branky měl po dvaceti minutách J. Cole, když se probil obranou, Brown odkopem trefil Carricka a J. Cole odražený míč napálil do spojnice břevna s tyčí. Útočník Chelsea se neprosadil ani poté, co prostrčil míč padajícímu Ferdinandovi mezi nohama, neboť se mu pod nohy vrhl Van der Sar.

Tlak Chelsea přeci jenom přinesl kýžený gól v první minutě nastavení. Drogba si na pravé straně pohrál se Silvestrem, milimetrovým centrem našel nekrytého Ballacka, který si přesnou hlavičkou vychutnal Van der Sara. „Šli jsme do kabin se zaslouženým vedením, protože už předtím jsme tam měli dost šancí, třeba Joe Cole trefil spojnici břevna a tyče,“ dodal Čech.

Po změně stran, v báječné atmosféře téměř 42 000 diváků pokračoval tlak domácích. Ale po necelé hodině zahřmělo na druhé straně. Dezorientovaný Carvalho nahrál za sebe volnému Rooneymu, který šel sám na Čecha a překonal ho přesnou střelou po zemi k tyči. Gólman Chelsea neměl šanci. „Vše běželo tak jako v první půli, a to až do okamžiku, než jsme udělali chybu a soupeř vyrovnal. Ten gól, který přišel zničehonic, představoval pro Manchester samozřejmě velké povzbuzení, hned se jim poté zvedla herní jistota a sebevědomí. Z našeho pohledu to znamenalo začít znovu od začátku. Důležité bylo, že jsme si opět dokázali vytvořit tlak, že jsme se snažili dát gól,“ popsal Čech vyrovnání.

Výhra pro Franka

Manchester ožil a Čech se vyznamenal při střele Giggse a poradil si i s centrem Silvestreho. Bravurně pak zastavil i sólu Naniho a poradil si s tečovaným přímým kopem C. Ronalda. Na druhé straně si Drogba vyhádal míč na Ballackovi, ale jeho střelu z přímého kopu skvěle vyrazil Van Der Sar. Závěrečný tlak Chelsea jí přinesl vítězný gól. V 84. min. trefil Essienův centr ruku Carricka a Ballack penaltu s přehledem proměnil. Na druhé straně pak A. Cole zastavil na brankové čáře střelu C. Ronalda a Ševčenko vykopl i hlavičku Fletchera.

„Vyústěním naší převahy pak byla penalta, která jasně byla... Tam si Manchester vytvořil vlastně největší šanci zápasu, kdy Ashley Cole a Ševčenko vykopávali míč z prázdné branky. Každopádně si myslím, že za výkon v celém zápasu jsme si to vítězství rozhodně zasloužili. Naše vítězství jsme věnovali Franku Lampardovi, jemuž zemřela maminka,“ napsal Čech.

K situaci v závěru soutěže konstatoval: „Díky tomu, že má Manchester lepší skóre, tak je vlastně pořád o bod před námi. A stále tak má vše ve svých rukou. My musíme dvakrát vyhrát a čekat na jejich zaváhání. Ale boj o titul je určitě pořád otevřený. Tlak je nyní na Manchesteru. Myslím, že hodně napoví jejich úterní zápas v Lize mistrů, uvidíme, jak se jim vydaří. V průběhu sezóny jeli na čtyři trofeje, teď jim zbývají dvě a nakonec nemusí mít ani jednu.“

Reklama

Související témata: