Hlavní obsah

VIDEO: Osm gólů, hattrick Drogby, čisté konto Čecha. Chelsea si rázně došla pro titul

LONDÝN

Osmigólovým přídělem do sítě Wiganu dali fotbalisté Chelsea v posledním kole anglické ligy jasně najevo, že trofej pro vítěze Premier League nikomu nedají. Ani rivalovi z Manchesteru United, který číhal v závětří a čekal na zaváhání svěřenců Carla Ancelottiho. Marně, a tak může český brankář Petr Čech slavit společně se svými spoluhráči čtvrtý titul v historii Blues.

Článek

Fotbalisté Chelsea si před natěšenými diváky na Stamford Bridge šli za vítězstvím od úvodního hvizdu. Už v šesté minutě se prosadil Anelka a po půlhodině hry vedli domácí po proměněné penaltě Lamparda o dva góly. Střelecké představení ukázala Chelsea ve druhé půli, v níž nasázela Wiganu šest gólů. Stadión propukal v nadšení, které vygradovalo ve chvíli, kdy jejich miláčci zvedli po tříleté nadvládě Manchesteru United trofej pro vítěze ligy nad hlavu.

„Tři roky mě uvnitř bolelo, když jsem se díval, jak hráči Manchesteru United zvedají pohár nad hlavu. A věřte mi, že každý z nás seděl a díval se na to. Teď je na nich (hráčích United), aby se posadili a dívali,“ vyprávěl po zápase kapitán Chelsea John Terry. „Ten pocit byl nádherný. Byly to těžké tři roky. Ale získali jsme ho (pohár) zpět a teď potřebujeme dělat to, co dělali hráči United - obhájit ho po několik let,“ vypravoval stoper, jenž ve vítězství začal věřit ve chvíli, kdy vstřelil Anelka úvodní gól. „To jsem si řekl 'Jo, je to naše',“ vyprávěl nadšeně.

Nejlepší útok, nejlepší brankář

Domácí fotbalisté zisk titulu okořenili několika dalšími primáty. Díky osmi gólům v síti Wiganu vytvořili nový rekord Premier League v počtu nastřílených branek za sezónu (103). Z pomyslného žebříčku sesadili symbolicky Manchester United, který doposud držel rekord s 97 trefami. I v tabulce střelců předstihl díky hattricku Didier Drogba útočníka United Wayne Rooneyho. Forvard Chelsea nasázel v sezóně 29 branek, anglický reprezentant o tři méně. Individuální ocenění si odnáší i Petr Čech, který se společně s liverpoolským Reinou podělí o Zlatou rukavici pro nejvyšší počet vychytaných nul v sezóně (17).

„Domnívám se, že tento titul by mohl být první z mnoha, protože tito hráči nejsou příliš staří a my máme výborný základ pro tým pro příští a přespříští rok,“ vyprávěl spokojený trenér Carlo Ancelotti po rozhodujícím zápase. „Je to fantastický moment. Pamatuji si všechna vítězství. Jsem šťastný, že se nám to (vyhrát titul) podařilo v mé první sezóně. Hodně mi pomohlo, že jsem našel výborně organizovaný klub. Takže pro mě bylo jednoduché dělat svou práci,“ pokračoval.

„Myslím, že jsme mistry v nejlepší lize na světě. Našli jsme správnou cestu k výhrám, hraní kvalitního fotbalu, udržení formy, fair play na hřišti a navíc jsme dali radost našim fanouškům,“ těšilo italského trenéra. „Carlo (Ancelotti) do týmu přinesl klid a skvělou atmosféru. Osvobodil naši mysl a dovedl nás k tomu, abychom mohli hrát tak, jak jsme chtěli,“ prohlásil na adresu kouče Terry.

Chelsea má před sebou ještě jeden vrchol sezóny, v sobotním utkání vyzve ve finále FA Cupu Portsmouth.

Více sportovních videí najdete na www.sportstream.cz.

Reklama

Související témata: