Hlavní obsah

VIDEO: Na novou sérii neprůstřelnosti je ještě brzy, říká brankář Čech

Snový vstup do sezóny zažívá brankář Petr Čech se svou Chelsea. Londýnský klub má po třech kole Premier League tři vítězství. Gólman národního týmu nemusel dokonce ještě ani jednou lovit míč ze své sítě. "Manchester United už jednou remizoval, takže pro psychiku je to dobré," říká Čech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Petr Čech na tréninku národního týmu

Článek

Chelsea zažívá parádní vstup do sezóny. Čekal jste, že by to po nezdarech v přípravných zápasech mohlo být až tak dobré?

Že bychom mohli mít devět bodů, když jsme měli poměrně přívětivý los, s tím se počítat dalo. Ale že dáme čtrnáct gólů a jediný nedostaneme, to asi nečekal nikdo.

Kde se vzal ten obrat? V přípravě jste prohrávali, nezvládli jste ani anglický Superpohár...

Tam bylo všechno poznamenáno tím, že jsme přípravu neabsolvovali spolu. Hráči se do ní zapojovali po skupinách podle toho, kdo kdy vypadl na mistrovství světa. Chvilku trvalo, než se každý dostal do kondice, ale ten týden po Superpoháru nám přišel vhod. První zápas jsme vyhráli 6:0, to nám hodně zvedlo sebevědomí. Zatím jsme stoprocentní, Manchester United už jednou remizoval, takže pro psychiku je to dobré. Máme na ně dva body hned zkraje.

Vy jste těsně před startem ligy stihl doléčit zraněné lýtko a hned máte na kontě tři nuly. Už začínáte myslet na novou sérii neprůstřelnosti?

Myslím, že je na to ještě brzy. Až to nabere větší rozměr, pak má cenu se o tom začít bavit. Teď mě nejvíc ze všeho těší, že vyhráváme a daří se nám jako týmu.

Co říkáte na nové posily týmu, které toho zatím moc neodehrály?

Bylo důležité kádr trochu oživit, aby se v něm objevily nové tváře. Ramires s námi zatím hlavně trénoval, čekal na pracovní povolení. Teď nastoupil v posledním zápase na pár minut a bylo vidět, že se u nás bude adaptovat poměrně rychle. Benajun je fotbalista, který Premier League několik let hraje, takže nebude mít problémy zapadnout. Oba by měli být přínosem.

Jak se vám zamlouvá los Ligy mistrů, který Chelsea pošle hned na úvod do Žiliny?

Zápasy se Žilinou určitě budou mít zvláštní atmosféru. Pro ně to bude první zápas v Lize mistrů v historii tamního fotbalového klubu a určitě to bude zajímavé. Pak máme Marseille, což je zase tradiční účastník pohárů s řadou úspěchů. No a Spartak Moskva. Myslím, že všichni soupeři jsou pro nás hratelní, nečeká nás nějaké šílené cestování, tak můžeme být spokojeni.

Vyzvídal u vás někdo ze spoluhráčů nebo realizačního týmu něco o Žilině?

Zatím ne. Možná, až se vrátím z reprezentační akce. Ale naši skauti zápasy Žiliny pokrývají, takže to budou mít dobře zmapované.

Nehrozí, že by Chelsea slovenský tým podcenila?

To opravdu ne. Žilina musela do Ligy mistrů projít z náročné kvalifikace a když se tam dostala, hovoří to o její kvalitě. Když v Lize mistrů někoho podceníte, můžete si akorát nabít.

Znáte osobně někoho z českých hráčů Žiliny?

Jen podle jmen. Osobně se znám jen s trenérem Hapalem z reprezentace.

Nemrzí vás trochu, že český fotbal opět nemá v Lize mistrů zastoupení?

Je to tragédie, poslední výsledky českých týmů v pohárech nepřinášejí nic pozitivního. Koeficient jde dolů a vyhlídky do dalších let jsou špatné. Ono je sice hezké, když v lize hraje pět nebo šest vyrovnaných týmů o titul, ale otázka je, co to našemu fotbalu přinese.

Je vyhlídka na nějaké zlepšení?

Nejlepší by bylo vytvořit jeden silný tým, který by jasně dominoval a profitovali by z toho všichni. Když hrály poháry hlavně Sparta se Slavií, vždycky tam něco uhrály a koeficient nebyl špatný. Podívejte se na Skotsko, tam jsou Celtic a Rangers, kteří ční vysoko nad ostatními. Všichni na to nadávají, ale ve finále má Skotsko lepší koeficient jen díky nim. Pro českého fanouška je asi zajímavější mít pět týmů ve hře o titul, ale na druhou stranu se zase nepodívá na Ligu mistrů.

Co vůbec říkáte na dosavadní vývoj české ligy, kterou vede „vaše“ Plzeň?

Myslím, že Plzeň je dost velké město na to, aby mělo úspěšný fotbalový tým. Konečně se dostali do předkola Evropské ligy, i když vypadli s Besiktasem. Ale daří se jim a mají našlápnuto. Pokud si udrží výkonnost, klidně mají šanci získat titul. Vždyť Sparta ani Slavia moc dobře nezačaly.

V reprezentační generálce na kvalifikaci jste chyběl kvůli zranění, teď jste se vrátil v plné síle. Co čekáte od úvodního zápasu s Litvou?

Musíme ho vyhrát. Začíná nové éra, zápas v Olomouci bude vyprodaný a těšíme se na výbornou atmosféru. Je fajn, že si dny bez zápasu zpestříme přípravou se Sigmou. Můžeme si aspoň v praxi vyzkoušet konkrétní věci na Litvu. Je to lepší než při tréninku.

Jak jste z Anglie vnímal pokusy o přemluvení Tomáše Ujfalušiho, aby se vrátil do reprezentace?

Slyšel jsem, že ho Michal Bílek s Vláďou Šmicrem chtěli zpátky, ale on se rozhodl jinak. Je jasné, že by byl pořád přínosem, protože u nás moc hráčů jeho kalibru nenajdeme, ale pokud se rozhodl soustředit se jen na klub, musíme to respektovat.

Reklama

Související témata: