Hlavní obsah

Počítáme s tím, že Hiddink do Chelsea odejde, zní z Turecka

ISTANBUL/LONDÝN

Odchodu trenéra Guuse Hiddinka do Chelsea už nic nebrání. Po jeho návratu na Stamford Bridge touží majitel Blues Roman Abramovič, hráči Nizozemce respektují a jeho návrat by přivítali, fanoušci ho zbožňují a i samotný kouč vyjádřil přání vrátit se do londýnského celku. Čekalo se pouze na vyjádření Tureckého fotbalového svazu, jehož národní tým Hiddink v současnosti vede. BBC přineslo informaci, že v Turecku jsou s Hiddinkovým odchodem smířeni.

Foto: Toby Melville, Reuters

Trenér Chelsea Guus Hiddink (vlevo) trénoval Chelsea v roce 2009. Teď se pravděpodobně vrátí.

Článek

„On nemůže Chelsea říci ne. Očekáváme, že nás bude chtít opustit,“ citovala britská internetová stránka BBC zdroj z Tureckého fotbalového svazu.

Vše prý záleží na tom, zda ve vedení turecké reprezentace zůstane dosavadní šéf Mahmut Ozgener, jenž Hiddinka k národnímu týmu přivedl. Volby by se měly konat 28. června. „Pokud Ozgerner zůstane, Guus pravděpodobně zůstane taky. Ozgener ale odjel na dovolenou a svou kandidaturu stále neoznámil. I kdyby ji oznámil, pravděpodobně svou funkci ztratí,“ dodal zdroj.

Hiddink vede tureckou reprezentaci od roku 2010. V kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2012 se mu však příliš nedaří. Ve skupině A, v níž dominuje Německo, je v současnosti na třetí příčce o bod za druhou Belgií. Právě se svým největším sokem v pátečním utkání v Bruselu remizovali Turci 1:1. Další kvalifikační souboj čeká Turky 2. září proti Kazachstánu.

Hiddinka pustíme - za odstupné

U toho však již s největší pravděpodobností jako trenér Turecka Hiddink nebude. „Hiddink cítí, že má v Chelsea nedodělanou práci. Chce pracovat každý den a vyhrávat trofeje, možná i Ligu mistrů. Pochopíme, pokud byl toto poslední Hiddinkův zápas na lavičce turecké reprezentace. Ovšem pokud Chelsea zaplatí nějakou kompenzaci,“ dodal zdroj BBC. Čtyřiašedesátiletý trenér má v Turecku smlouvu do konce Eura 2012 a ročně pobírá 3,7 miliónů euro.

Odstupné a podobně vysoký plat ale pro Chelsea s největší pravděpodobností nebude problém. Vlastní ji totiž známý finanční magnát Roman Abramovič, který je s Hiddinkem velký přítel. Návrat Nizozemce na lavičku na Stamford Bridge si navíc přejí všichni. Hiddink si tu totiž vybudoval skvělou reputaci.

Na lavičku usedl v únoru roku 2009 poté, co Abramovičovi došla trpělivost s tehdejším trenérem Luizem Felipe Scolarim. V Lize mistrů dovedl tým do semifinále, kde Blues vypadli až brankou Iniesty v nastaveném čase. Tým pod jeho taktovkou hrál atraktivní ofenzivní fotbal, ve finále FA Cupu zvítězil ve Wembley nad Evertonem a za celou dobu působení (tři měsíce) prohrál v Premier League jediný zápas (s Tottenhamem). I přes naléhání kapitána Johna Terryho a brankáře Petra Čecha, Hiddink odešel zpět k ruské reprezentaci, jak deklaroval od začátku svého angažmá.

Prohlásil však, že by se na Stamford Bridge rád jednou vrátil. Místo Hiddinka tehdy přišel na lavičku Chelsea Carlo Ancelotti, jehož teď bývalý kouč Nizozemska, Jižní Koreje a Austrálie, pravděpodobně na lavičce Chelsea znovu vystřídá.

Reklama

Související témata: