Hlavní obsah

Čech inkasoval pět branek, Arsenal v gólovém představení přestřílel Chelsea

LONDÝN

Osm branek padlo v desátém kole Premier League na stadiónu Chelsea v utkání s Arsenalem. V městském derby, do něhož zasáhli i brankář domácích Petr Čech a střídající záložník Gunners Tomáš Rosický, porazil Arsenal Chelsea vysoko 5:3. Hattrick zaznamenal útočník Kanonýrů Robin Van Persie. Nezaváhal ani jeden manchesterský celek. United zvítězili na půdě Evertonu 1:0, City doma porazili Wolverhampton 3:1.

Foto: Tom Hevezi, ČTK/AP

Brankář Petr Čech v dresu Chelsea zasahuje proti Gervinhovi z Arsenalu.

Článek

Gólová paráda na Stamford Bridge začala již ve 14. minutě, kdy se prosadil po centru Maty hlavou Lampard. Ještě předtím mohli otevřít skóre hráči Arsenalu Van Persie a Gervinho. V obou případech se však střelci mýlili a Čech zasahovat nemusel.

Vyrovnání přišlo v 36. minutě. Skvěle hrající Walcott vysunul Gervinha, který se řítil sám na Čecha. Před ním však ještě přihrál vedle sebe na nabíhajícího Van Persieho, který střílel do prázdné brány. Domácí však přesto šli do kabin jako vedoucí tým. Postaral se o to kapitán Terry, který si naběhl na Lampardův centr a placírkou poslal míč k levé tyči.

Po přestávce Blues inkasovali čtyřikrát

Do druhé půle vstoupili fotbalisté Arsenalu mnohem aktivněji a odměněni brankou byli již po třech minutách. Song vyslal na levé straně Santose, který šel znovu sám na českého reprezentačního gólmana. Brazilský obránce Čecha bez potíží propálil.

V 55. minutě se dostal Arsenal poprvé do vedení, když se po krásné akci individuální prosadil Walcott. Deset minut před koncem zápasu ale z dálky natáhl Mata a nádhernou ranou pokořil Szczesného v bráně Gunners. Radost kouče Chelsea Villase-Boase však byla předčasná.

Radost fotbalistů Arsenalu po jedné z branek do sítě Chelsea.foto: Reuters/Eddie Keogh

Minutu před vyrovnávací brankou na 3:3 vystřídal Walcotta Rosický a i český kapitán přihlížel tomu, jak se jeho tým dostal znovu do vedení. V 85. minutě nešťastně podklouzl stoper Chelsea Terry zrovna ve chvíli, kdy k němu směřovala zpětná přihrávka. Toho využil Van Persie a šel zcela osamocen na Čecha. Plzeňský rodák sice vyběhl, ale Nizozemec se neukvapil, bez potíží ho obešel a zasunul míč do prázdné brány. Kapitán Kanonýrů dovršil svůj hattrick v nastaveném čase po rychlém brejku.

Útočník Manchesteru United Javier Hernández (vlevo) se raduje se spoluhráči z branky.foto: Reuters/Nigel Roddis

V úvodním sobotním utkání odčinili fotbalisté Manchesteru United potupnou porážku s městským rivalem z minulého kola (1:6) a zvítězili na hřišti Evertonu 1:0. Jedinou branku vstřelil v 19. Hernández, který si naběhl na Evrův centr.

Nezaváhal ani lídr Manchester City, který na svém hřišti přivítal Wolverhampton. Vlci vzdorovali domácím celou první půli, ve druhé části však třikrát inkasovali. Špatný den prožil hostující gólman Hennessey, který měl prsty ve všech třech gólech.

Tři body za vítězství 2:0 na hřišti West Bromwiche si připsal také Liverpool, který si výhru zajistil již v úvodní půli. V deváté minutě proměnil pokutový kop Adam a těsně před přestávkou zvyšoval náskok Carroll.

Premier League, 10. kolo:
Everton - Manchester United 0:1 (19. Hernández), Chelsea - Arsenal 3:5 (14. Lampard, 45. Terry, 80. Mata - 36., 85. a 90. Van Persie, 49. Santos, 56. Walcott), Manchester City - Wolverhampton 3:1 (52. Džeko, 67. Kolarov, 90. Johnson), Norwich - Blackburn 3:3 (53. Morison, 83. Johnson, 90. Holt z pen. - 45. Hoilett, 62. Yakubu, 64. Samba), Sunderland - Aston Villa 2:2 (38. Wickham, 89. Sessegnon - 20. Petrov, 85. Dunne), Swansea - Bolton 3:1 (49. Allen, 57. Sinclair z pen., 90. Graham - 74. vlastní Graham), Wigan - Fulham 0:2 (42. Dempsey, 87. Dembele), West Bromwich Albion - Liverpool 0:2 (9. Adam z pen., 45. Carroll).

Reklama

Související témata: