Hlavní obsah

Slavný skotský šlechtic Ferguson slaví jubileum: výhry ho nikdy neomrzí

MANCHESTER

Mezi současnými fotbalovými trenéry není větší ikona než boss Manchesteru United. Skot Alex Ferguson, který coby držitel Řádu britského impéria může užívat šlechtický titul sir, slaví letos dvě jubilea. Na Silvestra mu bude sedmdesát, ale jeden důležitý mezník kariéry oslaví už v neděli: bude to přesně 25 let, co vede tým z Old Trafford.

Foto: Aly Song, Reuters

Trenér Manchesteru United Alex Ferguson

Článek

„Nikdy jsem nesnil o tom, že bych touhle dobou ještě byl na lavičce Manchesteru,“ přiznává Ferguson před sobotním duelem se Sunderlandem. Trenérem United byl jmenován 6. listopadu 1986. Tehdy se chopil průměrného klubu, z něhož vybudoval postrach Evropy.

Jak je možné, že Ferguson vydržel tak dlouho u týmu, který je vystaven neustálé pozornosti fanoušků i novinářů a čelí drtivému tlaku? „Musíte mít správnou mentalitu a přirozenou energii, kterou jsem měl vždy. Už od mladých let,“ říká trošku neskromně Ferguson. „Ale myslím, že to takhle má spousta lidí,“ doplňuje. „Výzva udělat klub jako Manchester úspěšným ho dělá mladým,“ soudí bývalý kapitán Rudých ďáblů Gary Neville.

I slavný skotský trenér se během čtvrtstoletí ocitl několikrát na kraji propasti a hrozilo mu vyhození. Vždy však zůstalo jen u hrozby. „Byla období, kdy lidé hovořili o jeho odchodu. Ale proč by měl sakra odcházet, když zná recept na úspěch. Je v klubu pětadvacet let a pořád trénuje dobře. Jsem přesvědčený, že za pět roků může slavit třicet let v roli hlavního trenéra Manchesteru United,“ přemítá Neville.

Má prosté kouzlo

Kouzlo Fergusona je podle nedávného kapitána United prosté. „Nebojí se dávat šanci mladým. Před lety postavil mě, Giggse, Beckhama či Scholese, ač jsme byli zelenáči. Ale stál si za svým rozhodnutím. A stejnou strategii vyznává neotřesitelně dál,“ vysvětluje Neville.

Není tajemstvím, že Ferguson má výjimečné charisma. Současný klenot Manchesteru United Javier Hernández zvaný Chicharito je v klubu osmnáct měsíců. Dosud je třiadvacetiletý ofenzivní borec fascinován vzpomínkou na první setkání. „Jeho skromnost mě naprosto odzbrojila. Vyhrál desítky trofejí, největší soutěže světa. Ale nijak nedává na odiv své úspěchy,“ vypráví bývalý hráč mexického Chivasu. „Někdy se na Fergusona zaměřte. I po všech sezónách prožívá každé utkání jako první. Je plný emocí. Nikdy ho nepřestane bavit vyhrávat. Je na něm vidět, jak si práci užívá,“ popisuje kouče Hernández.

Vydrží i třicet let?

„Právě proto bych se nedivil, kdyby pokračoval dalších pět let. Má spoustu elánu,“ soudí Neville. „Doufám, že v klubu ještě dlouho zůstane. Až jednou skončím, budu pyšně říkat, že mě vedl Ferguson. Zeptejte se každého hráče na světě a většina odpoví, že by ráda trénovala právě pod sirem Alexem,“ tvrdí bez nejmenších pochyb Hernández.

Právě oddanost hráčů je jedním ze základů úspěchů Fergusona, jemuž nezlomily vaz ani spory s hvězdami Beckhamem, Royem Keanem či Rooneym. Pokaždé hráči přilezli s prosíkem o odpuštění nebo z klubu raději odešli.

Přitom třeba Beckhama trefil Ferguson kopačkou, kterou ve vzteku nakopl, a hráč měl roztržené obočí. Pro úspěch by udělal cokoliv. Ale nejde přes mrtvoly. „Je hrozně starostlivý. Každý den se ptá, jak se mám, zda jsem v pohodě a něco nepotřebuji. Je neuvěřitelný nejen jako trenér, ale zejména jako člověk. Vždy ve vás vidí v první řadě lidskou bytost, až potom fotbalistu,“ vypráví Hernández.

Sir Alex Ferguson Narodil se 31. prosince 1941 ve skotském Glasgow, jeho celé jméno zní Alexander Chapman Ferguson. Jako hráč nastupoval v útoku a působil v týmech Queen's Park, St. Johnstone, Dunfermline, Rangers, Falkirk, Ayr United. S trénováním začal v roce 1974 v klubu East Stirlingshire. Později vedl St. Mirren, Aberdeen, reprezentaci Skotska a od roku 1986 Manchester United.Překonal rekord legendárního Matta Busbyho, který na lavičce United působil nepřetržitě v letech 1945–1969. S Manchesterem získal 37 trofejí. Celkem dvanáctkrát vyhrál anglickou ligu, dvakrát Ligu mistrů. V roce 1999 byl za své služby britskému fotbalu povýšen do šlechtického stavu.

Reklama

Související témata: