Hlavní obsah

VIDEO: Nizozemského snajpra okradl o rekord gólman Černý, Van Persiemu i ten klubový stačí

LONDÝN

O rekord vlastně okradl nizozemského snajpra Van Persieho někdejší slávistický gólman ve službách Queens Park Rangers Radek Černý. V silvestrovském duelu devatenáctého kola anglické Premier League na Emirates Stadium sice jednou kapituloval, další šance kapitána Arsenalu však zlikvidoval, takže Van Persie se musel spokojit s tím, že pětatřiceti ligovými góly nastřílenými během kalendářního roku překonal „jen“ klubový rekord Henryho. Legendárního Alana Shearera z historie nevymazal.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Kouč Arsenalu Arséne Wenger nizozemskému snajprovi Van Persiemu děkuje. Aby ne, když v uplynulém roce nastřílel 35 ligových gólů.

Článek

Potřeboval v posledním ligovém duelu proti Queens Park Rangers alespoň tři ligové trefy, aby šestnáct let starý Shaererův rekord překonal. Anebo alespoň dvě, aby se bývalému útočníkovi Blackburnu vyrovnal. Radek Černý však podobnou radost osmadvacetiletému Van Persiemu nedopřál. Na Emirates Stadium kapituloval jen jednou, takže holandský kanonýr se zastavil na pětatřiceti brankách.

Shearer jich soupeřům nasázel v roce 1995 šestatřicet, Thierry Henry čtyřiatřicet.

„Zůstal jsem za Alanem Shearer jen o nepatrný kousek, ale zklamaný nejsem. Pro nás bylo hlavní vítězství, neboť Manchester United i City ztratily, Chelsea také ztratila a Spurs uhráli jen remízu, zatímco my měli velký den. Poprvé v sezóně figurujeme v první čtyřce a mně ke všemu patří klubový rekord,“ vykládal Robin van Persie do kamer BBC, že mu na Silvestra v konfrontaci s QPR šlo hlavně o tři body.

Nizozemský fotbalista Robin Van Persie se raduje z branky.foto: Reuters/Eddie Keogh

Přestup Van Persieho neláká

„Měl skvělý rok a čekám, že pokud se mu budou vyhýbat zranění a odehraje alespoň tolik zápasů, jako v roce 2011, bude na rekord útočit zase. Je ve správném věku a má skvělou formu, takže bude branky určitě dávat dál,“ vychvaloval nizozemského legionáře i kouč Arsenalu Arséne Wenger, jenž samozřejmě nechce slyšet nic o tom, že by holandského snajpra prodal.

Přitom zájemci už se hlásí. Manchester City, stejně jako Barcelona. Van Persiemu se však z Londýna nechce. „Miluji život v Londýně a jsem rád, že naše děti vyrůstají právě tady, neboť jsou vychovávány anglickými hodnotami a tradicemi. Už to nejsou Holanďané, ale Angličané, takže domů do Nizozemska se vrátit nechtějí,“ přiznával Van Persie, že nabídky na přestup ho nijak nelákají.

Batmana nepotřebují, mají Robina

I třeba kvůli fanouškům Arsenalu, kteří svého kapitána zbožňují. Však ho také v posledních zápasech vítají transparenty ve stylu: Nepotřebujeme Batmana, máme Robina.

„Jsou vynikající. Skuteční milovníci fotbalu. Co víc si mohu přát, než jejich ohlušující řev, když vbíhám na hřiště? To je pro mě ten největší kompliment a zároveň i motivace, abych jim jejich důvěru vrátil. To oni mně pomohli k pětatřiceti ligovým gólům,“ vyznával se Van Persie.

K vyrovnání rekordu Shearera mu chyběl jeden jediný gól, legendárního anglického kanonýra ale přesto v něčem trumfnul. Zatímco Shearer potřeboval 42 zápasů, aby nastřílel 36 gólů, Van Persiemu mu k 35 ligovým brankám stačilo 36 utkání.

Reklama

Související témata: